Sport MTI 2021. január. 26. 10:09

Kitilthatják az olasz zászlót és himnuszt az olimpiáról

A kormány és az olasz olimpiai bizottság közötti vita miatt büntethetik meg az országot.

Amennyiben szerdáig nem rendezi vitáját az olasz kormány az olimpiai bizottsággal (CONI), az ország sportolói nem indulhatnak hazájuk zászlója alatt, és a himnuszukat sem játsszák le a tokiói játékokon – figyelmeztetett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

Az ötkarikás ügyekben járatos insidethegames.biz beszámolója szerin Giovanni Malago, a CONI elnöke hétfőn felszólalt az olasz szenátus előtt, és arra kérte Giuseppe Conte miniszterelnököt, hozzon sürgősségi rendeletet a büntetés elkerülése érdekében.

A NOB azért helyezte kilátásba a szankciókat, mert az olasz parlament jóváhagyta a sporttörvény tervezetét, amely szerint egy kormány által ellenőrzött szervezet jön létre „Sport e Salute” néven, és ennek feladatai közé tartozik a jövőben az állami támogatások szétosztása. Korábban ezt a szerepet a CONI töltötte be.

A NOB már többször jelezte: aggódik amiatt, hogy az olasz kormány ezzel a lépéssel beavatkozik a CONI életébe, és így megsérti az olimpiai chartát.

Frissítés: A minisztertanács keddi ülésén végül jóváhagyták a CONI számára nagyobb autonómiát biztosító intézkedést, amit megerősített Vincenzo Spadafora sportminiszter is. A rendeletet az olasz parlamentnek még jóvá kell majd hagynia. Malago a döntést követően annak tartalmáról telefonon adott tájékoztatást Thomas Bach NOB-elnöknek, és a történtek kapcsán mindketten kifejezték elégedettségüket.

sport

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról