Sport H. A. 2021. január. 14. 12:26

Gulyás: A kormány nyitott arra, hogy az olimpikonok soron kívül kapjanak oltást

Azokat olthatják be korábban, akiknek már van kvótájuk, vagy esélyesek megszerezni.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) azt kérte a kormánytól, hogy soron kívül kaphassák meg a koronavírus-fertőzés elleni védőoltást azok az olimpikonok, akik már kvótát szereztek, vagy még esélyük van kijutni a tavalyról idén nyárra halasztott tokiói olimpiára – közölte kérdésre válaszolva a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

Gulyás Gergely azt is elárulta, hogy a kormány foglalkozott a kérdéssel a szerdai ülésén.

Nyitottak vagyunk arra, hogy ez így legyen, az illetékes tárcának kell erről a Magyar Olimpiai Bizottsággal egyeztetnie. Ha az egyeztetésen túl vagyunk, soron kívül az olimpián résztvevő sportolóknak és edzőiknek az oltást biztosítani fogjuk”

– jelentette ki Gulyás.

Korábban Kulcsár Krisztián MOB-elnök a DIGI Sport Sport24 című műsorában arról beszélt, benne van a pakliban, hogy a tokiói játékokon csak azok indulhatnak, akik megkapták az oltást, de a kérdésről még nem döntöttek a szervezők. „Ha csak védőoltással lehet bemenni, akkor, aki az olimpián indulni akar, az be fogja oltatni magát. Az olimpián nem kötelező indulni. Ezt mindenki eldöntheti majd magában, mi senkit nem akarunk ökrös szekérrel odavontatni. Látva a saját környezetemben és a sportvilágban a hangulatot, az óhaj inkább afelé hajlik, hogy minél hamarabb meg tudják kapni a védettséget a járvánnyal szemben a sportolók azért, hogy tudjanak edzeni, és hogy védjék saját magukat és a környezetüket.”

Ugyancsak a Sport24-nek nyilatkozott aztán Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, aki úgy fogalmazott:

Én úgy vagyok vele: amikor azt látjuk, hogy idős emberek súlyosabb lefolyású betegségben szenvednek, akkor azt mondom, hogy első körben mindenképpen a kitett személyeket kell oltani. Addig, amíg nem sikerült a 65 év feletti lakosságot beoltani, nem lenne etikus, hogy a sportolókkal folytassuk.”

A kérdés nem csak Magyarországon vetődött fel. Richard Pound, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kanadai tagja nemrég arról beszélt: reálisan akkor lehet megrendezni a tokiói olimpia és paralimpiai játékokat, ha a sportolók elsőbbséget kapnak az oltási programban, és beoltva érkeznek a helyszínre. Azóta több sportoló is felszólalt, és arról beszélt: nem ért egyet a felvetéssel.

Jelen állás szerint az sem teljesen biztos, hogy egyáltalán megtartják a játékokat. A szkeptikusok szerint erre a járvány miatt nem lesz mód, közben a szervezőbizottság elnöke, Mori Josiro a minap kijelentette, hogy „teljességgel lehetetlen” volna egy újabb halasztás. Hozzátette: a járvány akkori helyzete alapján februárban vagy márciusban döntik el, hogy lehetnek-e külföldi nézők a versenyeken.

Japán jelenleg a járvány harmadik hullámával küzd: szerdán már 11 prefektúrában volt érvényben vészhelyzet a koronavírus-fertőzöttek számának gyors növekedése miatt. A múlt pénteken rekord napi növekményt mutattak ki: 7711 új fertőzöttet regisztráltak, közülük 2392-őt Tokióban. Azóta csökkenő tendencia mutatkozik, de még szerdán is 5103 emberről derült ki, hogy elkapta a fertőzést. Az országban eddig összesen 4145 halálos áldozatot követelt a Covid–19 betegség.

Az olimpiát eredetileg tavaly július 24. és augusztus 9. között rendezték volna meg, a paralimpia pedig augusztus 25-én kezdődött volna. A játékok a mostani tervek szerint július 23-tól augusztus 8-ig, a paralimpia pedig augusztus 24-től szeptember 5-ig tart majd.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei
sport

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Élet+Stílus Vándor Éva 2021. március. 08. 09:35

Harry és Meghan: ez a bosszú inkább keserű volt, mint édes

Harry herceg és Meghan Markle Oprah Winfrey-nek adott interjúja több címlapra kívánkozó állítással is szolgált, és a maga jól megkomponált nyersességében engedett betekintést egy diszfunkcionális család életébe. A Buckingham-palotában nem lesznek boldogok.