2015. június. 04. 20:43 MTI Utolsó frissítés: 2015. június. 04. 20:35 Sport

Fizethetett a FIFA a híres kezezés miatti per elkerüléséért

Hat évvel ezelőtt a FIFA 5 millió eurót, azaz másfél milliárd forintot fizetett az Ír Labdarúgó Szövetségnek (FAI) azért, hogy ne indítson pert a Franciaország elleni vb-pótselejtezőn történtek miatt - állította John Delaney, a FAI elnöke.

Az ominózus pótselejtező második, párizsi mérkőzésének 103. percében Thierry Henry kézzel vette le a labdát, mielőtt William Gallashoz továbbította, aki aztán kialakította az 1-1-es, összesítésben 2-1-es végeredményt, mellyel Franciaország kijutott a dél-afrikai világbajnokságra. 

A francia csatár utóbb elismerte a kezezést, és azt mondta, a legigazságosabb megoldásnak az újrajátszást tartaná. Az ír szövetség hivatalos tiltakozást nyújtott be, ám a találkozót nem játszották újra, Henryt tettéért nem marasztalta el a FIFA.

Eközben Joseph Blatter, a FIFA távozó elnöke csütörtökön egyeztetett Domenico Scalával, akinek megbízottként a változtatások és a tisztújítást előkészítése a feladata. "Széleskörű reformprogramot akarok" - mondta a találkozó után Blatter, aki szerint a módosításokat a rendkívüli kongresszusnak kell elfogadnia.

A tervezett reformokról először a FIFA végrehajtó bizottsága tárgyal majd, ezután vb összehívja a rendkívüli kongresszust, amely új elnököt választ és dönt a változtatásokról is. A bizottság legközelebb szeptember 24-25-én ülésezik, ám van rá esély, hogy már július 25-én tanácskozni fog Szentpéterváron, a 2018-as oroszországi világbajnokság selejtezőcsoportjai sorsolásának helyszínén.

A 79 éves Blattert múlt pénteken választották meg ötödik alkalommal a FIFA elnökének, azonban négy nappal később lemondott. A tisztújító kongresszus előtt két nappal korrupciós botrány robbant ki, hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával.

A rendkívüli kongresszus összehívásáig változatlanul a svájci sportvezető marad a FIFA elnöke. 

sport

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Címkék
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Arató László (EUrologus) 2021. május. 08. 14:00

Feladtuk a leckét az EU-nak az orosz és a kínai oltással

Amíg nincs egységes uniós Covid-igazolás, tagállami szinten szabályozzák a beutazási szabályokat. Ezek eléggé eltérőek jelenleg is, de még bonyolultabbá teszi a helyzetet, hogy csak Magyarországon használnak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem jóváhagyott vakcinákat is. Vannak országok, amelyek erről tudomást sem vesznek, mások részben alkalmazkodnak, néhányan pedig teljes mértékben.