2012. augusztus. 30. 20:50 MTI Utolsó frissítés: 2012. augusztus. 30. 20:29 Shake

Rengeteg metán kerülhet a levegőbe az antarktiszi jégolvadással

Hatalmas metántartalékok rejtőzhetnek a Déli-sarkvidék jégtakarói alatt - derül ki egy friss tanulmányból. A Nature című folyóiratban közölt tanulmány szerint a jég visszahúzódásával ez a hatalmas mennyiségű metángáz a légkörbe kerülhet, és tovább erősítheti a globális felmelegedést.

A nemzetközi kutatócsoport eredményei arra utalnak, hogy az ősi szerves anyag-készleteket valószínűleg a jég alatti mikrobák alakítják metánná - adta hírül a BBC brit közszolgálati tartalomszolgáltató internetes oldala.

"Óriási mennyiségű szerves szénről van szó, több mint tízszer akkoráról, mint amennyit az állandóan fagyott talajú északi régiók rejtenek" - mondta a tanulmányt vezető Jemima Wadham, a Bristoli Egyetem munkatársa. „A laboratóriumi vizsgálataink tanúsága szerint ezek a jég alatti környezetek biológiailag is aktívak, ami azt jelenti, hogy ezt a szerves szenet feltehetőleg szén-dioxiddá és metángázzá alakítják a mikrobák" – tette hozzá.

A szakemberek becslései szerint több százmilliárd tonna szén rejtőzhet a jégtakarók alatt, és mivel ezen metánkészletek feltehetőleg alacsony mélységben húzódnak, a jégolvadással könnyen felszabadulhatnak és tovább erősíthetik a globális klímaváltozás folyamatát.  

"Egyáltalán nem meglepő, hogy jelentős mennyiségű metán-hidrátra bukkanunk a jégtakaró alatt" - mondta a tanulmány társszerzője, Sandra Arndt. „Ugyanúgy, mint a tengerfenék alatti üledékrétegek esetében, itt is hideg van, és erős nyomás uralkodik, amelyek alapvető feltételei a metán-hidrát mezőknek" – magyarázta.

A szerzők szerint "az eredményeik azt sugallják, hogy az antarktiszi jégtakaró egy elhanyagolt, ám fontos alkotóeleme lehet a globális metánkészletnek".

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?