2011. május. 12. 11:41 life-style.hu Utolsó frissítés: 2011. május. 12. 11:42 Shake

A kenyerünk tele van méreganyaggal

A Figyelő független laboratóriumokban vizsgálatokat végeztetett el.

A Figyelő független laboratóriumokban vizsgálatokat végeztetett el. Ezek tanúsága szerint a boltokban véletlenszerűen kiválasztott, nyolcféle búzaliszt közül az egyik – egy Spar üzletből származó – az F2 toxinból (zearalenon) a megengedett határérték több mint négyszeresét tartalmazta. Két tótkomlósi termékben pedig DON toxinból mértek határérték feletti szennyeződést. Az utóbbi toxinból az ugyancsak véletlenszerűen kiválasztott tíz péksütemény közül a felnőttekre egy Auchanban vásárolt stangli, míg a kisgyermekekre további három termék – egy Auchanban beszerzett, illetve két Lipóti készítmény – bizonyult veszélyesnek.

"A megugrott toxintartalom drámai következményei hamar megmutatkoztak az állattenyésztésben" – ezt már Magyar József, a szentesi Hungerit Zrt. vezérigazgatója mondta az Indexnek. A cég saját integrációban nevelt baromfit dolgoz fel. A beszállítóktól vásárolt keveréktakarmány ugyan hivatalosan – a gyártó szerint – toxinmentes, de gyanús, hogy ugyanolyan összetételű takarmánnyal az egyik hizlalási időszakban gyorsan, a másikban feltűnően lassan fejlődnek az állatok. A fuzáriumgomba méreganyagai ugyanis lassítják a növekedést.

A Figyelő emlékeztet arra, hogy az Európai Unió tagállamai által működtetett, az élelmiszerek és takarmányok gyors riasztási rendszerén (RASFF) keresztül március 4-én német bejelentés érkezett arról, hogy a magyar Eredeti Ziegler Ostya Kft. sajtos tallérjában DON-toxin szennyezettséget találtak. [1] Az élelmiszerelőállítónál végzett hatósági vizsgálat megállapította, hogy a bejelentésben jelzett tételek többségét egy németországi céghez szállították, kisebb részét pedig Magyarországon értékesítették. 

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?