Shake life-style.hu 2010. szeptember. 21. 12:50

A legjobb receptek sütőtökből

Nem lesz könnyű ráunni, hiszen rengeteg féle képen elkészíthető zöldségről van szó, amely levesként, salátaként...

Nem lesz könnyű ráunni, hiszen rengeteg féle képen elkészíthető zöldségről van szó, amely levesként, salátaként, köretként, de akár desszertként is megállja a helyét.

Sütőtök krémleves

Selymes, krémes meleg sütőtök krémleves nagy adag parmezánnal megszórva. Elképzelni sem lehet jobb vacsorát az egyre hűvösebb őszi estékre. Ahhoz képest, hogy milyen hamar elkészíthető, nagyon laktató. Ha parmezánt veszünk ne dobjuk ki a kemény nem fogyasztható héját, tegyük inkább félre, mert ennek a levesnek kifejezetten jót tesz, ha ízesítőként belefőzzük.

Hozzávalók:
- 50 g vaj
- 2 vöröshagyma
- 1 kg sütőtök
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
- 3 dl fehérbor
- parmezán sajt héja
- só
- bors
- 1 l húsleves (húsleves kockából is elkészíthető)
- tejszín
- reszelt parmezán

Elkészítés:
- A hagymát pucoljuk meg és aprítsuk fel. Nem kell nagyon precíznek lenni, mert a levest később turmixolni fogjuk
- A sütőtököt mossuk meg alaposan, egy kanállal kaparjuk ki a magokat és vágjuk le a tök szárát. Ha megvagyunk, kockázzuk fel. Minél kisebb kockákra vágjuk, annál hamarabb puhul meg a tök, de ha nincs kedvünk sokáig bajlódni vele az se baj.
- Egy lábosban olvasszuk meg a vajat, majd adjuk hozzá a hagymát és a tököt. Pirítsuk az egészet 5 percig.
- Pucoljuk meg és reszeljük le a fokhagymát, majd adjuk a babérlevéllel együtt a tökhöz. Pirítsuk a zöldségeket további 5 percig.
- Öntsük a lábosba a bort és a húslevest, illetve tegyük bele a parmezán héját. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk a levest. Nagy lángon hagyjuk az alkoholt kissé elpárologni, majd vegyük kisebb fokozatra, fedjük le a lábost és főzzük a levest addig, amíg a sütőtök teljesen meg nem puhul, ez a sütőtök kockák méretétől függően kb. 10-20 perc.
- Amikor a sütőtök teljesen megpuhult, halásszuk ki a babérleveleket és a sajt héját. Botmixerrel turmixoljuk le a tököt, majd préseljük az egészet át egy szűrőn. Erre azért van szükség, mert a tök héja nem fő szét teljesen. Ha túl sűrűnek találjuk a krémet, hígíthatjuk vízzel vagy húslevessel.
- Tálaljuk tejszínnel és reszelt parmezánnal.

Rapp Eszter

Sütőtökös Lasagne

Lasagne egy kicsit másképp. Az örök kedvenc lasagnét most máshonnan közelítettük meg, hiszen a húsos paradicsomszószt zsályás sütőtökpürére, a besamel szószt pedig ricottakrémre cseréltük le. A végeredmény egy izgalmas és ízletes fogás lett. Érdemes kipróbálni, vegetáriánusok is bátran ehetik.

Hozzávalók:
- Kb. háromnegyed doboz lasagne tészta
- 1 kg sütőtök püré
- 2 fej vöröshagyma
- 8 gerezd fokhagyma
- 3 teáskanál szárított zsálya
- 500 g ricotta
- 3 +3evőkanál reszelt parmezán
- 2 tojás
- 2 dl tejszín
- só
- bors
- 1.5 dl tej

Elkészítés:
- A sütőtököt mossuk meg és kaparjuk ki a magját egy kanállal. Vágjuk fel nagyobb darabokra és tegyük egy tepsibe. Helyezzük mellé a félbevágott héjas hagymákat és az egészben hagyott héjas fokhagymákat is. 200 fokon süssük a zöldségeket kb. 30-45 percig, illetve addig, amíg a sütőtök meg nem puhul.
- Kaparjuk ki egy kanállal a sütőtők húsát a héjából. A vöröshagyma belsejét válasszuk le a héjától, a fokhagymát, pedig nyomjuk ki a héjából. Tegyük a hagymákat, a tököt és a zsályát egy mély tálba, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és botmixerrel pürésítsük az egészet.
- A ricottát keverjük el a tojásokkal, a tejszínnel és 3 evőkanál reszelt parmezánnal. Sózzuk, borsozzuk, de vigyázzunk, mert a parmezán önmagában is elég sós.
- Egy magas peremű tepsi aljára öntsük a maradék 2 dl tejet, majd fektessünk le egy réteg lasagne lapot. Nyugodtan tördeljünk szét egy lapot és fedjük be vele a réseket, hiszen a darabok össze fognak sülni.
- Az első réteg lasagne lapot kenjük meg a ricottakrém harmadával, majd fedjük be egy újabb réteg tésztával. Ezt a réteget a sütőtök püré felével kenjük meg. Jöhet egy újabb tészta, ricotta és sütőtök adag, majd az utolsó befejező ricotta réteg. A lasagne tetejét szórjuk meg a maradék reszelt parmezánnal, fedjük le és toljuk be a 180 fokra előmelegített sütőbe.
- 15 perc után távolítsuk el a fedőt és süssük pirosra további 15 perc alatt.

Rapp Eszter

Sütőtöktorta

Ennek a tortának a sütőtök finom, édeskés ízt kölcsönöz. A süti fűszerezése, ízvilága talán a répatortához hasonlít, de annál sokkal könnyedebb. Gyerekeknek készíthetjük akár muffin formában is, a krémet a kis sütemények tetejére halmozva.

Hozzávalók:
- 180 g barna cukor
- 250 g sütőtök püré
- 2 tojás
- 1,5 dl olaj
- 1 rúd vanília kikapart belseje
- 150 g liszt
- 100 g darált dió
- 1 teáskanál sütőpor
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál fahéj
- egy csipet só

Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Készítsük el a sütőtökpürét. A sütőtököt vágjuk fel nagyobb darabokra és tegyük a sütőbe nagyjából fél órára, hogy teljesen megpuhuljon. Ha megsült, kaparjuk le a héjról a tök húsát, tegyük turmixgépbe és pépesítsük. A sütőt ne kapcsoljuk ki, mert még szükség lesz rá.
- Keverjük el a cukrot az olajjal, a sütőtök pürével és a vanília kikapart belsejével. Adjuk hozzá a tojásokat egyenként, jól elkeverve az egészet.
- A maradék száraz hozzávalókat keverjük el, majd adjuk a folyékony keverékhez.
- Öntsük a tésztát kivajazott, lisztezett tortaformába és süssük készre nagyjából 45 -60 perc alatt. 45 perc után ellenőrizzük tűpróbával, hogy megsült-e a tészta, ha a tűt tisztán húzzuk ki a sütiből, kész is a torta. Ha a süti teteje túl hamar nagyon pirulni kezd, alufóliával fedjük le.
- Hagyjuk kihűlni, majd vágjuk félbe. Készítsük el a krémet. És kenjük meg vele kívül belül a tortát.

Cream cheese frosting (a tortához)

Hozzávalók:
- 250 g Philadelphia sajtkrém
- ¼ bögre vaj
- egy bögre cukor
- vanília

Elkészítés:
- A vajat keverjük krémesre a krémsajttal. (Használjunk szobahőmérsékletű hozzávalókat, így tudjuk igazán egyenletesre elkeverni.)
- Adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliát is, és keverjük megfelelő állagúra. (Mindenképpen porcukorral dolgozzunk, mert a kristálycukor ropog a fog alatt.)
- A kikapart vaníliát helyettesíthetjük vanília aromával is, de az kicsit megsárgítja a krém színét. Ha kikapart vaníliát használunk, a használt termést ne dobjuk ki, mert főzött krémekhez még rengeteg ízt adhat, illetve a cukorhoz téve, azt is megízesíti.

Rapp Eszter
Élet+Stílus hvg.hu 2024. november. 30. 10:00

„Elájult, és akkor jött rá, hogy valami nem stimmel” – Kösz, jól: kiégés és stressz a magyar munkahelyeken

<strong>Milyen személyiségjegyek jellemzik a munkamániásokat, és mi lehet az oka, hogy Magyarországon a civil szférában dolgozik a legtöbb munkafüggő</strong>? Mennyire az egyén, és mennyire a munkáltató felelőssége, ha a munkamánia eluralkodik, és függőséggé, kiégéssé válik? <strong>Mi a közös Karácsony Gergelyben és Donald Trumpban?</strong> A Kösz, jól vendége volt Kun Bernadette pszichológus és Merész István, az Allianz-Trade vezetője.