Shake hvg.hu 2010. szeptember. 07. 11:00

A szép válás titka

Japánban erre is találtak kompakt megoldást: hatszáz dollárért kínálják a szakítási ceremóniát, melynek során a volt házaspár különböző rituálék segítségével szimbolikusan is egyedülállóvá válik.

A válás jogi eszközei nem nyújtanak segítséget abban, hogy egy házaspár érzelmileg is elszakadjon egymástól. A gyerektartási határozat, a vagyonmegosztás és a hivatalos bírói döntés csupán a formális szakítást pecsételi meg. A japánok pedig nem elégednek meg a félmegoldásokkal, és mivel egy felmérés szerint minden negyedik házasság válással végződik a szigetországban, a boldogtalan válófelek piacát új szolgáltatással bombázzák: a válási ceremóniával - tudósít a CNN.

Mindössze hatszáz dollárba kerül (átszámítva kb. 133 ezer forint) az ünnepség, aminek során a volt házaspárt különböző rituálékkal szakítják el egymástól jelképesen, ami segíti a feleket kapcsolatuk békés és végleges elengedésében.

Elsőként két riksával járják be az utcákat a "válandók", majd megérkeznek a ceremónia helyszínére, ahol a "házasságelkötő" várja őket. Ekkor nagy, zöld, béka alakú kalapácsot kapnak a kezükbe, mellyel szét kell verniük a jeggyűrűjüket. Több csapásra is szükség lehet, főleg, ha az ékszer kőkemény gyémántokból áll platinafoglalatban. A bejátszásban szereplő ügyfelek, Michiko és Taka szerint ez a legfelszabadítóbb része az eseménynek.

A procedúra nagyon hasonlít az esküvőhöz, tanúk is részt vesznek a rajta, a lakomát pedig olyan szerényebb étkezés helyettesíti, aminek során két asztalnál foglalnak helyet a felek, egymásnak hátat fordítva. A vacsorához szimbolikus ajándékot is kapnak: egy evőpálcikát, melyet köztudottan ketté kell törni használat előtt.

Állítólag ezrével érdeklődnek a szolgáltatás iránt, és hetekkel előre minden időpont elkelt Japánban és Koreában.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?