Shake life-style.hu 2010. június. 16. 19:39

A legdivatosabb desszert titka

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a macaron már Magyaroszágon is megkezdte hódítását, miután mindenhol a legdivatosabb...

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a macaron már Magyaroszágon is megkezdte hódítását, miután mindenhol a legdivatosabb desszertként emlegetik. A különleges édesség mandulalisztből, tojásfehérjéből és cukorból készül általában vajas töltelékkel, ami ezerféle ízesítésű lehet. Története - mint a tradicionális ételek esetében oly sokszor - eléggé zavaros, eredete vitatott, vagy a franciáknak vagy az olaszoknak köszönhetjük a megalkotását, mai formájában pedig a Ladurée cukrásza, Pierre Desfontaines készítette először az 1830-as években. Sikerének oka szerintünk kinézetének és exkluzivitásának köszönhető, ugyanis a színes kis korongok igazán mutatósak, elkészítésük pedig rendkívül munka- és időigényes, autentikus macaron csak a legjobb cukrászdákban kapható.

Lukács Cukrászda

A Dining Guide tesztelte a legtöbb hazai forrást, és úgy találták, ezek igyekezetét általában siker koronázta; nem kell Párizsba mennünk az ízélményért. Mi a Lukács cukrászdába látogattunk el, ahol a nyitás óta kapható macaron, melynek tökéletesítésén Devin Ticmanis hónapokig fáradozott, megjegyezzük, nem hiába. Mielőtt hozzákezdett volna a feladathoz, Párizsban megkóstolta a híres helyek alkotásait, járt Pierre Herménél és a Ladurée-ben is (előbbi újításairól és különleges ízeiről, míg az utóbbi az évszázados hagyományról híres), majd két neki tetsző recept kombinációjából megalkotta sajátját.

Lukács Cukrászda

A kapható ízek mindig a szezonnak megfelelőek, aromát soha nem használnak, így az elkészült édesség mindig a lehető legjobb minőségű. Mi kétszer kóstoltunk, mindkét alkalommal tökéletes állaggal és ízekkel találkoztunk, melyek közül személyes kedvencünkké a citromos és a mentás vált. A töltelék akkor az igazi, ha ellensúlyozza a tészta édességét, ezért sokszor használnak keserűcsokoládét, a Lukács legtöbb macaronja is ebből készült krémmel van töltve. Persze nem szimpla csokoládékrémre kell gondolnunk, hiszen sokszor kap valami extra ízt gyümölcs, alkohol vagy fűszer hozzáadásával.

Lukács Cukrászda

Az elkészítés nehézségének ismeretében (öregített fehérje, meghatározott keverési módszer és sütési hőmérséklet, valamint szigorú állagbeli előírások) azt gondolhatnánk, hogy otthoni elkészítésébe belekezdeni sem érdemes, azonban ha valakiben megvan az elegendő sütési szenvedély és érzék, a feladat nem lehetetlen. Következő macaronnal foglalkozó cikkünkben tippeket adunk, hogyan érdemes belevágni és mire kell odafigyelni. A sikertelenség okozta csalódásért sajnos nem tudunk felelősséget vállalni.

hvg360 Nemes Nikolett 2024. november. 29. 12:00

„Ezeket nyilvános kivégzésnek neveztük egymás között” – így kergeti felmondásba a dolgozókat egy toxikus munkahely Magyarországon

Hogyan működik, mi mindent tesz egy bántalmazó felettes, és mit okoz ezzel a beosztottjainak? Miért volna fontos külön kezelni a vezetői és a szakmai kompetenciákat, és miként lehet maga a rendszer is bántalmazó, amelyben a szereplők töltik a mindennapjaikat? Edinger Katalin nyolc évig dolgozott egy kiadónál, ahonnan beszámolója szerint azért távozott – többedmagával együtt –, mert a főnöke súlyosan toxikus légkört teremtett. Erről is beszélgettünk vele.