Világbajnok magyar pálinkák
Az Ausztriában idén 19.
Az Ausztriában idén 19. alkalommal megrendezett Destillata a szakma legnagyobb nemzetközi párlatversenye, ahol kizárólag – cukor és aroma hozzáadása nélkül készült – 100%-os desztillátumok és likőrök méretnek meg.
A 2010-es viadalon a nemzetközi bírák 15 ország, 182 kereskedelmi és bérfőzdéjének több mint 1 600 párlatát értékelték. A döntőben minden lakott földrész „próbája” díjazott lett, amelyek között szerepelt néhány távoli vagy egzotikus országból (pl. Ausztrália, Dél-Afrika, Hong Kong, USA és Új-Zéland) származó párlat is. A pályázók több mint fele Ausztriából (98) érkezett, Németországból pedig 45 műhely nevezett.
A legkülönlegesebb „minták” az aranyérmes spárga és levendula, valamint az ezüstérmes fenyővíz párlatok voltak. Az egyetlen magyar praktizáló női főzőmester Adamik Anikó is sikeresen indult a Destillatán: főzdéje 7 éremmel zárta a versenyt.
A hazai nyerteseknek a díjakat szerdán Gráf József FVM miniszter, Wolfgang Lukas, a Destillata igazgatója és Panyik Gáborné dr., a Pálinka Céh Egyesület elnöke adta át a Művészetek Palotájában.