Pszichológia magazin HVG Extra Pszichológia 2020. december. 20. 20:15

Egészen bizonyos, hogy ez a legszebb karácsonyi ajándék – mindenkinek

Ismeri szerettei szeretetnyelvét? És a sajátját?

Karácsony 2020

A karácsony idén sem marad el, legfeljebb kicsit más lesz, mint ahogy vártuk és ahogy megszoktuk. Kompromisszumokat kell majd kötnünk, talán áldozatokat is kell majd hoznunk, de végül is ez a szeretet ünnepe, és mint ilyen, erős kötelék közöttünk. Sok mindent kibír. Tartson velünk a ráhangolódásban!

A szeretet alapvető szükségletünk, olyan éltető erő, amely pszichés üzemanyagot biztosít számunkra az egészséges élethez. Elképzelhetjük úgy, hogy mindannyiunknak van egy szeretettankja, amit a társak felől érkező szeretet tud feltölteni. Ha teli a tank, akkor derűsnek, energikusnak, egészségesnek és kiegyensúlyozottnak érezzük magunkat, és képesek vagyunk akár nehéz élethelyzetekkel is megküzdeni.

Aki azonban hosszabb ideg nem részesül szeretetben, az lassan elveszíti az életkedvét, a világot szürkének, egysíkúnak találja. A kiürülő szeretettank lehangoltságot, depressziót – a tartósan üres tank pedig gyenge immunrendszert, betegséget eredményez.  A járvány időszakában különösen felértékelődnek a kapcsolataink és az erőt adó töltekezés. Adjuk hát egymásnak ezt az ajándékot, ami mindennél többet ér!

Öt nyelven beszélni

Rendelje meg online!

Minél többet adunk a szeretetből másoknak, annál több lesz belőle nekünk. Az viszont nem mindegy, hogyan adjuk. Ismernünk kell a másikat ahhoz, hogy tudjuk, mitől érzi a párunk, gyermekünk, szülőnk, hogy szeretve van. Gary Chapman amerikai pszichológus öt alapvető szeretetnyelvet különített el, amelyen keresztül kommunikálhatjuk az érzelmeinket.

Ezek a kifejezési módok az alábbiak: elismerő szavak, minőségi együtt töltött idő, szívességek, ajándékok és a testi érintés.

Mindenki azt a közlést érti és tartja a szeretet kifejezésének, amit a születési családjában, a közvetlen környezetében megtanult, amire szocializálódott. Nekünk, magyaroknak elég gyakran használt szeretetnyelvünk az etetés is. Még a szeretet szóban is benne van az „etet”. A nagymamák, anyák előszeretettel raknak elénk „terülj-terülj asztalkát”, hogy megmutassák, milyen fontosak vagyunk nekik.

Pedig gyakran egy kis figyelem, beszélgetés többet jelent a nagy családi lakomáknál. A karácsonyi vacsoránál törekedjünk arra, hogy figyelmet adjunk egymásnak. Ismerjük meg egymás valódi vágyait, álmait.

A szeretetnyelvek személyre szabott alkalmazása javítja a kapcsolatok minőségét. Ez nagy segítség ahhoz, hogy a kapcsolatunk, családi harmóniánk tartós és boldog legyen, hiszen a társunk csak akkor érzi, hogy szeretjük, ha ezt az ő szeretetnyelvén juttatjuk kifejezésre. Egyszerűen, lényegretörően kifejezhetjük vele a másik iránti megbecsülésünket és azt is, hogy mire van leginkább szükségünk. Tudatos használata erősíti az összetartozás érzését, és feszültségmentesebbé teheti a mindennapokat.

Hogyan ismerhető meg társunk, családtagunk, barátaink szeretetnyelve?

1. Próbáljon minél többféle szeretetnyelven közeledni felé, és figyelje meg, melyik az, ami a legnagyobb hatással van rá.

2. Figyelje meg azt is, hogy ő miként fejezi ki a szeretetét, mert nagy valószínűséggel ezt várja el öntől is.

3. Jegyezze meg, hogy mire panaszkodik a másik, amikor nem érzi, hogy szeretik.

4. Vegye észre szerettei kéréseit, kívánságait.

5. És önre mi van a legnagyobb hatással? Fejezze ki!

Nógrádi Csilla pszichológus

Hasonló cikkeket a a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, amely lelkünk sötét és napos oldalával foglalkozik.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

 

Karácsony 2020
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról