A WHO a mai nap folyamán bejelentette, hogy a bacon szalonna, a kolbász és más feldolgozott húsok rákot okoznak, és ez talán igaz a vörös húsokra is.
A WHO rákkutató ügynökségének hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmányából kiderül, hogy már ötven gramm feldolgozott kolbász- és szalonnaféle napi szintű fogyasztása tizennyolc százalékkal növeli a vastag- és végbélrák kockázatát. A jelentés arra is kitér, hogy a vörös húsok valószínűleg rákkeltőek, de egyelőre nem gyűlt össze elég bizonyíték ennek igazolására. Ugyanakkor a WHO azt is hozzátette, hogy a húsok rendelkeznek az egészségre nézve pozitív hatásokkal is.
A kutatást és a tanulmányt egy huszonkét tagból álló nemzetközi szakértő csoport készítette, akik évtizedekkel ezelőtti tudományos megállapításokat vizsgáltak felül a vörös húsok, a feldolgozott húsok és a rák összefüggésében. A kutatás részét képezték állatkísérletek, az emberi étrendre és egészségre vonatkozó vizsgálatok, ugyanakkor a sejtek működésének tanulmányozása is.
"Az eredmények igazolják a jelenleg érvényben lévő közegészségügyi ajánlásokat, amelyek a húsfogyasztás korlátozására intenek" – mondta Christopher Wild, a kutatást végző párizsi székhelyű Nemzetközi Rákkutató Központ igazgatója. Az ügynökség a vörös húsok közé sorolja a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét. Ha tehetjük, mindezek fogyasztását ne vigyük túlzásba, sőt, próbáljuk meg minél jobban visszaszorítani: áll a tanulmány konklúziójában.