A nyári hónapokban bizonyos fertőzések könnyebben terjednek, ráadásul a nyári szünetben, a nyaralás alatt hajlamosak vagyunk kevésbé odafigyelni a lehetséges veszélyforrásokra. Barcs István, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Epidemiológiai Tanszékének vezetőjenek aktuális tanácsait szedtük pontokba, aki felhívta a figyelmet a leggyakoribb nyári fertőzésekre, illetve arra, hogyan kerüljük el ezeket.
1. Csak ellenőrzött minőségű vízben fürödjünk!
A meleg hatására a természetes vizekben beinduló vegetáció például ekcémát okozhat, ha a bőrünk magas szerves anyag koncentrációval találkozik. Ezért csak olyan helyeken fürödjünk, ahol a víz tisztaságát hivatalosan mérik. Ez azért is fontos, mert kis vízfelületen a víz öntisztulása lassabb, ezért ha belekerül valamilyen ártalmas organizmus, az akár súlyos fertőzést, például vérhast is okozhat. Tévhit azonban, hogy az ilyen fertőzéseket a vízbe vitt kutyák okozzák. A vérhast okozó Shigella baktérium állatokban nem él, kizárólag emberből kerülhet a vízbe.
2. A strandon járjunk papucsban és használjuk a lábmosót!
Az ellenőrzött uszodák, strandok vize a kötelezően végzett klórozás miatt elvileg nem okozhat fertőzést, azonban az érzékeny bőrt irritálhatja. A lábmosók befelé lefertőtlenítik a lábon esetleg jelen lévő gombákat, így azok nem kerülnek be a medence vízébe, kifelé viszont azokat az esetlegesen megszerzett gombákat mossa le lábunkról, amiket mások vittek be a medencetérbe. A rendszeres papucshasználat ugyanúgy megvéd bennünket a lábgombától.
3. Idegen helyeken kerüljük a tojásos ételeket!
A boltban vásárolt tojások héját soha ne felejtsük el fertőtleníteni, mert sanszos, hogy maradt rajta szalmonella baktérium. A nagyüzemi körülmények között előállított tojásnak nemcsak a felülete, de a sárgája is tartalmazhat baktériumot, de a megfelelő technikával elkészített, kellően átsütött vagy megfőtt és tárolt ételekben a tojás sárgája nem okozhat fertőzést. A szalmonellát csak akkor kaphatjuk el, ha tojásból készült ételeket az elkészítés után sokáig állni hagyják melegben, így a baktériumoknak elég idejük van elszaporodni. Éppen ezért a tojásételekből érdemes mindig annyit készíteni, amennyit egyszerre elfogyasztunk.
4. A várandós nők kétszer nézzék meg, mit esznek!
A várandós nők ne fogyasszanak lágy sajtot, kecske- és juhsajtot, nyers tejet, mert az állatok bélcsatornájában élő Listeria monocytogenes baktérium a nyers tejbe kerülve hasmenéses megbetegedéshez vezethet. Ez a baktérium sajnos a hűtőben is jól szaporodik. A véráramba kerülve a placentán átjutva a magzatot is károsíthatja, ezért a várandós nők számára tilos a bizonytalan eredetű hús- és tejtermékek, a nyers tej, lágy sajtok, kecske- és juhsajt fogyasztása, mert ezekben nagy számban előfordulhat.
5. Óvatosan a húsokkal: mossunk, ne daráljunk!
További veszélyforrást jelenthetnek a húskészítmények a nyári hónapokban. A hús belül steril, azonban felülete rengeteg baktériumot hordozhat, amelyek kívülről kerülhetnek rá a vágás során. Ezért a húst mindig mossuk le, mielőtt feldolgoznánk! A sütés, főzés, szeletelés előtt megtisztított hús nem fertőző. A darált hús veszélyesebb lehet, mivel a felületen lévő baktériumok az egész készítményben megjelenhetnek. Ezért nem ajánlott a darált hús lefagyasztása sem: a felengedés közben elszaporodhatnak benne a baktériumok és kialakulhat egy olyan magas csíraszám, ami már fertőzéshez vezethet.
További hasznos tanácsok a nyári fertőzésekkel kapcsolatban a Semmelweis Egyetem honlapján.