Plázs hvg.hu 2014. december. 02. 12:53

Letaszíthatatlan a trónról a sült krumpli–rántott hús-kettős

„Ma még a sültkrumpli, meg a rántott hús mentén zöldül az élet” – énekelte meg Lovasi András 1994-ben a magyarok főzési szokásait. Igaza volt: egy friss felmérés szerint ma is a legnépszerűbbek közé tartoznak ezek az ételek a magyar asztalokon.

A háziasszonyok 2014-ben is előszeretettel készítenek pörköltet, főzeléket, rántott húst vagy halat szeretteiknek – derül ki a Vénusz számára készített GfK kutatásból. A köretek tekintetében pedig úgy tűnik, hogy a sült krumpli továbbra is letaszíthatatlan a trónról, ugyanis a válaszadók 90%-a előszeretettel készíti azt bármikor. Ezt a háziasszonyok 77%-a friss burgonyából készíti, melyet túlnyomó részt (80%) napraforgó-étolajban süt finom ropogósra.

A bő olajban sült ételek elkészítéséhez sok olajra van szükség, ezért számos háztartásban újra használják azt egy-egy sütés után. Panírozott ételek esetében a háziasszonyok 30%-a legalább egyszer, 22% kétszer, de vannak olyanok is, akik akár háromszor (8%) vagy akár annál is többször használják újra az olajat (10%).

Ha kíváncsi, "mi lesz ebből" a Kispál és a borz szetrint, itt meghallgathatja:

 

 

hvg360 Serdült Viktória 2025. január. 07. 09:30

Laczó Adrienn, lemondott bíró: Dermesztő hatás nyomja rá a bélyegét az egész bírói szervezetre

„Az ember csak akkor veszi észre, hogy nem kapott levegőt, amikor felbukkan a víz alól” – mondja Laczó Adrienn volt bíró, aki januártól egy ügyvédi irodában dolgozik tovább. A Fővárosi Törvényszék Büntető Kollégiumának egykori tanácselnöke szerint a bírák közül egyre többen érzik, hogy olyan nyomás nehezedik rájuk, ami nem megengedhető. Hogyan nyilvánul meg ez a nyomás, és volt-e bármilyen hatása a bírák kiállásának? Miért volt szerinte mélyen sértő az új OBT-elnök nyilatkozata a „zavaró hangokról”? HVG-portré.