Plázs hvg.hu 2014. december. 02. 12:53

Letaszíthatatlan a trónról a sült krumpli–rántott hús-kettős

„Ma még a sültkrumpli, meg a rántott hús mentén zöldül az élet” – énekelte meg Lovasi András 1994-ben a magyarok főzési szokásait. Igaza volt: egy friss felmérés szerint ma is a legnépszerűbbek közé tartoznak ezek az ételek a magyar asztalokon.

A háziasszonyok 2014-ben is előszeretettel készítenek pörköltet, főzeléket, rántott húst vagy halat szeretteiknek – derül ki a Vénusz számára készített GfK kutatásból. A köretek tekintetében pedig úgy tűnik, hogy a sült krumpli továbbra is letaszíthatatlan a trónról, ugyanis a válaszadók 90%-a előszeretettel készíti azt bármikor. Ezt a háziasszonyok 77%-a friss burgonyából készíti, melyet túlnyomó részt (80%) napraforgó-étolajban süt finom ropogósra.

A bő olajban sült ételek elkészítéséhez sok olajra van szükség, ezért számos háztartásban újra használják azt egy-egy sütés után. Panírozott ételek esetében a háziasszonyok 30%-a legalább egyszer, 22% kétszer, de vannak olyanok is, akik akár háromszor (8%) vagy akár annál is többször használják újra az olajat (10%).

Ha kíváncsi, "mi lesz ebből" a Kispál és a borz szetrint, itt meghallgathatja:

 

 

Kult Balla István, Németh Róbert 2024. november. 30. 20:00

„Ez az első olyan lemezanyag, aminek az írása közben józan voltam” – Analog Balaton-interjú

„A leszaromság is abból jöhet, hogy csináljuk, amit szeretünk, és nem kell magunkat megerőltetni” – írja le a nemrég Repedés című albummal jelentkező Analog Balaton a hozzáállásukat a világhoz. Szomorú-e a mai popzene? Milyen volt a tagok – Zsuffa Aba és Vörös Ákos – híres Kinizsi utcai albérlete? Miben más józanul dalokat írni, mint a korábbi gyakorlat? Interjú.