Növelheti a demencia kockázatát a túl sok sült hús
A hús grillezése, olajban pirítása vagy sütőben sütése növelheti a demencia kockázatát egy amerikai kutatás szerint.
Az úgynevezett előrehaladott glikációs végtermékeket tartalmazó ételeket korábban már összefüggésbe hozták a 2-es típusú cukorbetegséggel. Ilyen végtermék akkor jön létre, ha fehérjék vagy zsírok és cukor lépnek egymással reakcióba. Természetes úton ez akkor történik, ha az ételeket magas hőmérsékleten készítik el, azaz sütik, grillezik, pirítják vagy főzik őket.
Amerikai tudósok egereket tápláltak glikációs végtermékeket tartalmazó ételekkel, és azt találták, hogy az állatok agyában veszélyes fehérje képződött, amely a gondolkodási-észlelési képességeiket károsította – tudósított a BBC hírportálja az amerikai tudományos akadémia lapjában ismertetett kutatásról.
A New York-i Mount Sinai Orvostudományi Egyetem kutatói kísérleteik során azt fedezték fel, hogy a magas glikációs végtermék tartalmú diétán tartott állatok agyában béta-amiloid nevű fehérje halmozódott fel, amely az Alzheimer-kórra jellemző.
A fizikai és gondolkodási teszteken is gyengébben teljesítettek azok az egerek, amelyek ilyen táplálékot kaptak.
A kutatók embereknél is megvizsgálták az összefüggést: a 60 év felettiek vérében mért magasabb végtermék-szint és a mentális hanyatlás közötti összefüggésre utaltak az eredmények.
Az öregségi demencia és az ételek magas glikációsvégtermék-tartalma között lehetséges tehát az ok-okozati összefüggés – vélték a tanulmány szerzői.