2013. május. 08. 13:54 MTI Utolsó frissítés: 2013. május. 08. 13:53 Plázs

Ész nélkül szedik Kínában az antibiotikumokat

Tovább szigorítják Kínában az antibiotikumok használatára vonatkozó szabályokat, mert a gyógyszerek túlszedése komoly problémákat okoz a kelet-ázsiai országban. A nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság új előírásai elsősorban az állami tulajdonban lévő kórházakra vonatkoznak, mivel az ott fekvő betegek jobban ki vannak téve az indokolatlan antibiotikum-használat veszélyeinek.

A szigorítás után a kórházi betegek legfeljebb 60 százaléka, a járóbetegek 20 százaléka kaphat antibiotikumos kezelést, az elsősegély-osztályokra vonatkozó irányszám 40 százalék. A jövőben büntethetik azokat az orvosokat, akik indokolatlanul írnak fel antibiotikumot betegeiknek, a pénzbüntetés és megrovás mellett akár orvosi engedélyüket is elveszíthetik, ha a kétes gyakorlaton kapják őket.

Kínában a nemzeti élelmiszer- és gyógyszerhivatal statisztikái szerint a lakosság negyede egy egyszerű megfázást is - a vírusok ellen egyébként hatástalan - antibiotikummal kezel. Egy átlagos kínai évente körülbelül 140 gramm antibiotikumot szed be, ami az amerikai átlag tízszerese. A lakosság körülbelül fele halmoz fel készleteket ezekből a gyógyszerekből, ugyanakkor csupán alig 40 százalékuk olvassa el a betegtájékoztatót vagy érdeklődik a lehetséges mellékhatásokról.

A kínaiak tájékozatlansága mellett a helyzetet az orvosok nyereségvágya is rontja, ők gyakran a gyógyszerfelírásból hajtanak ugyanis hasznot maguknak. A probléma odáig mélyült, hogy a kínai kórházakba bekerülő betegek csaknem 70 százaléka antibiotikumot kap ma, miközben Egészségügyi Világszervezet statisztikái szerint a globális arány nem éri el a 30 százalékot. Az operációra kényszerülők több mint 95 százaléka antibiotikumos kezelésben részesült tavaly Kínában.

Az antibiotikumok túlzott és indokolatlan használata rezisztencia kialakulásához vezet, az ellenálló kórokozók elterjedése, mutálódása pedig multirezisztens szuperbaktériumok megjelenéséhez.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?