Ilyen címke teheti könnyebbé az ételválasztást
Amerikai szakemberek szerint az egyértelműbb élelmiszercímkék segíthetnek a vásárlóknak a tudatosabb ételválasztásban. Ezeken nem csak a termék egy adagjának, hanem egészének kalória- és tápanyagtartalmát is feltüntetik.
Az amerikai élelmiszer- és gyógyszer-ellenőrzési hatóság (FDA) kutatóinak 9500 amerikai felnőtt bevonásával készítettek tanulmányt. A résztvevőknek különböző élelmiszercímkéket kellett szemügyre venniük, amelyek a termék egészére, egyetlen adagjára vagy mindkettőre vonatkozóan tűntették fel a kalória- és tápanyagtartalmat.
Az önkénteseknek meg kellett mondaniuk, hogy mennyire tartják egészségesnek a termékeket, például mekkorára becsülik egyetlen adag zsírtartalmát. Ezután össze kellett hasonlítaniuk a chipsek vagy a mélyhűtött ételek különböző típusait az alapján, hogy melyiket mennyire tartják egészségesnek.
A Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics című folyóiratban közölt eredmények szerint az emberek akkor tudják a legjobban megítélni az élelmiszerek egészségességét, illetve összehasonlítani különböző típusaikat, ha a kalóriatartalom az egész termékre, vagy az egészre és egy adagjára vonatkozóan is fel volt tüntetve.
"Úgy vélem, hogy az embereknek nehézséget jelent az élelmiszer-címkék pontos értelmezése. Olyan ez, mintha információtúladagolásban szenvednének" – mondta Eric Matheson, a Dél-Kaliforniai Orvostudományi Egyetem táplálkozástudományi szakembere.
Egyértelműbb feliratozással azonban a fogyasztóknak nem kellene bonyolult szorzásokba bocsátkozniuk ahhoz, hogy az egy adagra vonatkozó adatok alapján kiszámítsák az egész termék tápértékét.
A szakértő ugyanakkor rámutatott arra, hogy nem lehet biztosan tudni, vajon a tápértékadatok világosabb feltüntetése hatással lesz-e az emberek vásárlási, illetve táplálkozási szokásaira. Azt sem tudni, hogy a hatóság mikor, illetve fog-e egyáltalán változtatásokat bevezetni az élelmiszer-címkézés szabályozásában.