Ma egy könnyen elkészíthető, könnyű saláta receptjét közöljük a Chow.com alapján. Szükségünk lesz friss spárgára, cukorborsóra, pancettára, illetve mandulára.
A spárga fűszeres szárában kevés a kalória, de rengeteg a hasznos tápanyag, így a zöldség ideális alapanyag fogyókúrázóknak.
Ropogós spárgasaláta cukorborsóval
fél kg zöld spárga
1/4 csésze víz
2 evőkanál citromlé extra szűz olívaolajjal elkeverve
tengeri só
8 vékony szelet pancetta (az olaszok császárszalonnája), vékony darabokra vágva
120 g cukorborsó, átlósan szeletelve
3 dkg félkemény sajt (Gouda, Comté) kockákra vágva
2 evőkanál finomra reszelt citromhéj (kb. 2 közepes citrom)
1 evőkanál frissen facsart citromlé
3 evőkanál tej és tejszín keveréke
1/4 csésze pörkölt, sózott egész mandula, durvára vágva
morzsolt, szárított sárgarépa a díszítéshez
Dobjuk a spárgát egy nagy serpenyőbe (a szár fás részét érdemes levágni), adjuk hozzá a vizet, locsoljuk meg olajjal, és sózzuk. Közepes lángon pároljuk. Fedjük le az edényt, és pároljuk puhára, míg a kés belemegy; körülbelül 5-6 percig. Szedjük ki a spárgát, és hagyjuk hűlni. Közben mehet a pancetta a serpenyőbe, közepes lángon süssük addig, amígy ropogós lesz – körülbelül 8-9 perc.
A már kihűlt spárgát vágjuk 1 centis darabokra, és tegyük egy nagyobb tálba. Hozzáadjuk a szalonnát, a már felvágott cukorborsót (nem kell párolni, amennyiben friss), sajtot, reszelt citromhéjat, ízesítsük sóval, vagy további citromlével.
Öntsük a tejszínes-tejes keveréket a maradék citrom levével egy kis tálba, keverjük össze, sózzuk, adjuk hozzá a salátához. Majd megszórjuk mandulával, illetve szárított zöldséggel. Azonnal tálaljuk – kínálhatunk hozzá pirítóst is.