Plázs Medipress 2012. március. 20. 15:50

Apró trükkökkel is elkerülhetjük a hízást

A Cornell Egyetem kutatói bebizonyították, hogy ha kevesebb fajta ételt szolgálnak fel egy étteremben a tányérunkon, kevesebbet is eszünk.

Ha valaki fogyókúrázik, vagy csak nem szeretne elhízni, annak érdemes a kutatók szerint inkább valamilyen egytálételt választani az étlapról. Ha ugyanis például levest vagy spagettit kér, valószínűleg kevesebbet fog enni, mintha többféle étel lenne a tányérján. A szerzők szerint ebből is látszik, hogy a környezetnek hatalmas szerepe van a táplálkozásban. "Ez az egyetlen magyarázat, hogy miért vagyunk egyre kövérebbek" – mondta David Levitsky, az egyetem professzora.

A kutatók két kísérletet végeztek. Az elsőben 20 egyetemi hallgatónak szolgáltak fel svédasztalos menüt, hetente háromszor, két héten át. Az ételek közt szerepelt valamilyen előétel és háromfajta főétel (normál, alacsony szénhidráttartalmú és vegetáriánus) amelyekből a résztvevők annyit kérhettek, amennyit szerettek volna. Az eredményekből kiderült, hogy a diákok a legtöbbet a normál menüből fogyasztottak szemben a másik kettővel. A tudósok szerint ha valaki kevesebb fehérjét eszik, akkor azt más tápanyagokkal próbálja kompenzálni, ugyanakkor a kalóriadeficithez ez nem elegendő. Ugyanez történik más összetevők hiánya esetében is. Vagyis összességében kevesebb kalóriát fogyasztunk, ha valamilyenfajta ételt – szénhidrátot, fehérjét, zsírt – kihagyunk az étkezésünkből.

Stiller Ákos

A második kísérletben a tudósok ugyanezeket az alapanyagokat keverten, összesütve valamilyen egytálétel formájában szolgálták fel a hallgatóknak. Érdekes módon az így elkészített ételekből a diákok kevesebbet ettek. "Minél többféle összetevőt látunk, annál többet is szeretnénk enni belőle" – magyarázta az eredményeket Levitsky, aki hozzátette, hogy ezért van az, hogy a vegetáriánusok vékonyabbak, és ezért működhet az alacsony szénhidráttartalmú diéta is.

 A tanulmány a Journal Eating Behaviors folyóiratban jelent meg.