2012. február. 29. 08:57 Meteoklinika Utolsó frissítés: 2012. február. 29. 08:53 Plázs

Frissít és fáraszt is a hirtelen érkező tavasz

A keddi havazás után szerdán már igazi tavaszi idő, több fokkal az átlagos feletti hőmérséklettel. A radikális változás megterhelheti a szervezetet, és ezt az erős, olykor viharos szél is fokozza majd.

Egy nap alatt egy évszakos változás következik be szerdán. A hét közepén az átlagosnál több fokkal melegebb levegő érkezik, a tél hirtelen tavaszba fordul. A melegfront már hajnalban elvonult. Napközben számottevő front nem lesz ugyan felettünk, de a szél, a csökkenő páratartalom és a gyengén növekvő légnyomás enyhe hidegfronti tüneteket okozhat.

A hirtelen beköszöntő enyheség tompasággal, dekoncentrációval járhat. A gépjárművezetőknek ilyenkor a száraz utak ellenére érdemes a szokásosnál nagyobb követési távolságot tartaniuk a megnövekedett reflexidő miatt. A tanulás, szellemi munkavégzés ebben az időben kissé megerőltető, a gondolatok könnyebben elkalandoznak. Az erőltetett koncentráció viszont a nap második felére okozhat kifáradást – mondják a szakemberek.

A hőérzet jelentősen csökken erős, viharos széllökések idején, ugyanakkor a napsütés növeli. Tehát a hőérzet rendkívül ingadozó lesz a nap folyamán, ennek megfelelően válasszuk meg az öltözetünket is. Ajánlott minél több időt tölteni a szabadban, hogy szervezetünk regenerálódjon, feltöltődjön, ez immunrendszerünkre is jó hatással van.

A légszennyezettség a szeles időben minimális, a belvárosok levegője is tiszta. A mogyoró, az éger és a ciprusfélék pollenjének légköri koncentrációja növekszik, különösen a Dunántúlon.

A közlekedők általában száraz utakra számíthatnak. A sokfelé erős, a Dunántúlon olykor viharos széllökések rontják a gépjárművek menetstabilitását – olvasható a meteoklinka.hu-n.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?