2012. február. 29. 20:49 MTI Utolsó frissítés: 2012. február. 29. 20:49 Plázs

Kevesebben halnak meg rákban az EU-ban

A hasnyálmirigy- és a tüdőrák kivételével csökken a rákbetegségek miatti halálozás aránya idén az Európai Unióban - mutatták ki olasz és svájci kutatók új tanulmányukban.

A szakemberek becslése szerint idén 1,3 millió ember hal meg rákbetegség valamilyen típusa következtében az EU-tagállamokban - több mint 717 ezer férfi és több mint 565 ezer nő. Százezer férfi közül 139, százezer nő közül 85 hal meg 2012-ben e betegség következtében. A 2007. évi adatokhoz viszonyítva ez a férfiak esetében 10, a nőknél 7 százalékos csökkenés.

A mellrák miatti elhalálozás kilenc százalékkal csökken a kezelés fejlődésének köszönhetően. A 20-49 év közötti korcsoportban még nagyobb arányú, 13 százalék lesz a csökkenés. A mellrák a vezető halálozási ok a rákbeteg nők körében az EU-ban, az összes rákbeteg 15 százaléka hal meg ennek következtében. Bár a halálozási arány csökken, a megbetegedési arányszám  valószínűleg nem - olvasható az Annals of Oncology szaklapban közzétett tanulmányban.

A nőknél a tüdőrák halálozási aránya viszont továbbra is növekszik, miközben a férfi rákbetegek körében, ahol ez volt az elsőszámú elhalálozási ok, csökken. 

Növekszik a hasnyálmirigyrák mind a férfiak, mind a nők esetében, ami meglepte a tanulmány készítőit, mivel a dohányzás csökken a népesség körében. "A dohányzás, a túlsúly és az elhízás a hasnyálmirigyrák kockázati tényezői, így valószínűleg az elhízás növekvő hatása lehet az ok... A hasnyálmirigyrák 70 százalékának okát nem tudjuk, de ez az emelkedés nem biztató" - hangoztatta Carlo la Vecchia, a Milánói Egyetem orvostudományi karának professzora, a tanulmány vezető szerzője.

A tanulmány másik társszerzője Fabio Levi, a Lausanne-i Egyetem professzora. A szakemberek az 1970-2007 közötti rákos elhalálozási adatokat tanulmányozták az uniós országokban, hogy rámutassanak a 2012-ben várható tendenciákra.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?