2012. január. 31. 08:17 MTI Utolsó frissítés: 2012. január. 31. 08:24 Plázs

A csukló verőerén keresztül hatékonyabb a szívkatéterezés

A szívinfarktust okozó elzáródott koszorúeret egy verőéren át az érbe vezetett katéter segítségével tágítják ki. Olasz kutatók tanulmánya szerint a kezelés sokkal hatékonyabb, ha nem a comb, hanem a csukló verőerén keresztül vezetik be a műszert.

A koszorúér-elzáródás kezelésére szolgáló katétert kezdetben a comb verőerén keresztül vezették a beteg területre. Néhány éve a szakorvosok mind nagyobb gyakorlata és a mind jobb technika hatására ma már sokszor a csuklót használják erre.

Marco Valgimigli és munkatársai mindkét megoldást használták. A klinikus kutatók 12 olasz kórház 11 068 betegének vizsgálatát összegezték a Journal of the American College of Cardiology, Cardiovascular Interventions című folyóiratban. Az infarktus miatt beszállított betegeket 2003 januárja és 2009 júniusa között kezelték. A betegek egészségi állapotát az infarktus után gondosan követték. Ez tette lehetővé, hogy fölmérjék a szívkatéter bevezetésének helyétől függő különbségeket.

A tények azt bizonyították, hogy a csukló artériáján keresztül beszúrt katéterrel kezeltek a beavatkozás utáni második év végén fele annyian haltak meg, mint a comb verőerén át bejuttatott katéterrel kezelt csoport tagjai.

A kutatók az értékelés során felfedezték, hogy a csuklóartériás eljárással több fiatalt, több férfit és több, enyhébbnek esetet kezeltek. A hatalmas betegcsoportból ezért a statisztikai értékeléshez minden szempontból hasonló korú, nemű és betegségük súlyossága szerint is megfelelő párokat képeztek. A kezelés utáni halálozásban a két módszer közötti különbség így csökkent, de továbbra is jelentős maradt. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a csuklóéren át végzett technika nagyobb gyakorlatot kíván, de világszerte egyre több szívgyógyász képes ezzel a módszerrel dolgozni.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?