Egy hormon miatt leszünk éhesek, ha ételt látunk
Már a csábító étkek látványa is növeli az étvágyat. Ezt eddig is tapasztalhatta mindenki, tudományos bizonyítást viszont csak most nyert a jelenség.
Fő irányítóként a grelin az étkezési szokásokért és az étel felhasználásának testi folyamataiért is felelős. A tudósok becslése szerint az étvágygerjesztő ételek folyamatos médiajelenléte is felelős a nyugati társadalmakra jellemző túlsúlyért.
A tudósok kutatásuk során azt vizsgálták, hogyan reagálnak egészséges fiatal férfiak jóízű ételeket, valamint ehetetlen tárgyakat ábrázoló képek látványára. Közben a vérükben lévő, a táplálékfelvétel rendszerességét irányító egyes hormonok koncentrációját mérték, elemezték. Az eredmény szerint a táplálék optikai ingerének hatására mérhetően nőtt a vérben a grelinkoncentráció.
"Ez egy olyan folyamat, amely odáig vezethet, hogy már két órával a reggelit követően is megkívánunk egy szelet süteményt" - magyarázta Petra Schüssler, az MPI kutatója. A súlyproblémákkal küzdő embereknek ezért a szakértő azt javasolja, lehetőség szerint próbálják meg kerülni az étvágygerjesztő ételek látványát.