2011. november. 09. 05:32 MTI Utolsó frissítés: 2011. november. 09. 10:15 Plázs

Teljesen megszüntették a szmogriadót Budapesten

Nincs szükség a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartására Budapesten - közölte a Főpolgármesteri Hivatal szerdán.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára vonatkozó tájékoztatása szerint a szálló por napi átlaga a tájékoztatási szint körül valószínű, ugyanakkor pénteken és szombaton átmenetileg javul a levegőminőség - derül ki a közleményből.

A légszennyezettségi állapotot folyamatosan mérő műszerek ellenőrzött keddi adatai alapján - a hétfői helyzethez hasonlóan, további kismértékű javulás mellett - a kisméretű szállópor (PM10) szintje hét mérőponton az egészségügyi határértéket sem érte el, öt esetben a tájékoztatási küszöbérték, a köbméterenkénti 75 mikrogramm és az egészségügyi határérték, a köbméterenkénti 50 mikrogramm közötti légszennyezettség alakult ki - olvasható a közleményben.

A közlemény szerint Tarlós István főpolgármester ismét köszönetet mond azoknak a budapestieknek, akik felismerték a helyzet komolyságát, s autóhasználatukat korlátozva a közösségi közlekedést részesítették előnyben, továbbá az ipari pontforrások, kémények azon üzemeltetőinek, akik társadalmi felelősségvállalásuk megnyilvánulásaként önkéntesen csökkentették a helyhez kötött légszennyező pontforrásaik kibocsátását.

Budapest vezetése továbbra is számít a fővárosiak együttműködésére abban, hogy a szmoghelyzetek kialakulása, súlyosabb esetekben a korlátozó intézkedések bevezetése elkerülhető legyen - áll a közleményben.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?