Kevesebb a születési hiba az egészségesen táplálkozó kismamáknál
Kevesebb születési hiba fordul elő olyan nők gyerekeinél, akik terhességük idején egészségesen étkeznek - állapították meg tanulmányukban az amerikai Stanford Egyetem kutatói.
"Sok veleszületett fogyatékosság, így a velőcső záródási zavara is a terhesség nagyon korai szakaszában alakul ki, mielőtt a nők egyáltalán tudomást szereznének másállapotukról" - emlékeztetett Suzan Carmichael, a tanulmányt készítő egyik kutató.
Vizsgálataikban a kutatók 3400 olyan nő adatait használták fel, akiknek ilyen jellegű születési hibával jött világra a gyerekük, és 6100 olyan nő adatait, akiknek nem.
Elemzésükben úgy találták, hogy a központi idegrendszer fejlődési rendellenessége ritkább volt azoknak a nőknek a gyerekeinél, akik étrendje a várandósság alatt megközelítette az úgynevezett mediterrán diétát vagy az amerikai egészségügyi hatóságok által ajánlott tápanyagpiramist (sok zöldség, gyümölcs és teljes kiőrlésű gabona, kevés zsír és cukor).