2011. október. 05. 05:09 MTI Utolsó frissítés: 2011. október. 05. 04:58 Plázs

Újabb áldozatokat szedett az amerikai lisztériafertőzés

Tizennyolc ember halt meg szennyezett sárgadinnye okozta lisztériafertőzésben az Egyesült Államokban, és további 100 fertőzöttről tudnak az egészségügyi hatóságok - közölte kedden az amerikai járványügyi hivatal.

Az járvány július végén ütötte fel a fejét, és eddig 20 szövetségi államban történtek lisztériabaktérium okozta megbetegedések.

A megbetegedéseket okozó, Rocky Ford fajtájú szennyezett sárgadinnye a Jensen Farms termelőtől került forgalomban. A cég eddig 300 ezer ládányi dinnyét hívott vissza, de mindeddig nem sikerült kideríteni, hogy a termesztés, a szüretelés, a raktározás vagy a szállítás melyik fázisában és pontosan mi okozhatta a fertőzést.

A megbetegedett emberek túlnyomó többsége 60 év feletti. Több mint 90 embert kórházban kezelnek. Az orvosok fokozott figyelemmel kísérik két fertőzött nő terhességének lefolyását, mert a liszterózis vetéléshez és a magzat elhalásához vezethet.

A halálos áldozatok számát illetően a mostani lisztériajárvány túltesz a két évvel ezelőtti, fertőzött mogyoró okozta szalmonellajárványon, amely 9 halálos áldozatot követelt. Akkoriban 700 embert fertőzött meg a baktérium.

A lisztériafertőzés az élelmiszeripari termékek szaga vagy állaga alapján nem ismerhető fel, laboratóriumi vizsgálattal lehet csak kimutatni a baktériumot, amely magas lázat, erős fejfájást és hányingert okoz. A betegség gyakran végződik halállal, főként a legyengült immunrendszerű idősebbeknél.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?