A fagylalt, a mélyhűtött joghurt és a jégkása kedvelt csemegék a hőségben, de táplálkozástani szempontból nem érnek túl sokat – állítják a szakemberek.
Néhány ember abban az illúzióban ringatja magát, hogy a fagylaltban sok a D-vitamin és a kalcium, de Suzy Weems dietetikus szerint ez nem igaz. „Valóban tartalmaz kalciumot, D-, A-, és egy kevés B-vitamint, és körülbelül 2,5-3 gramm fehérjét. Nem sok, de a semminél kicsit több” – mondta a Baylor Egyetem család-és fogyasztótudományi tanszékének vezetője, az Amerikai Dietetikus Szövetség egykori vezetője.
Ezzel szemben a fagylalt valódi kalóriabomba. Egy fél adag vaníliafagyi 145 kalória, a csokoládés pedig 160. A fagyasztott joghurt egy kicsit könnyebb, csak 117 kalóriát tartalmaz, kalciumból és fehérjéből viszont kicsit többet, de nem ér sokkal többet a jégkrémnél.
A jégkása 90 kalóriát jelent a hagyományos szirup minden 0,3 decijében. A cukormentes változat csak 3,5 kalória. Egy adagba körülbelül 0,3 dl szirup kerül. Amelyiket gyümölcsös változatként árulják, az is leginkább cukros víz, táplálkozástani szempontból igen szegényes.