Plázs hvg.hu 2011. május. 16. 16:24

Hogyan kerül toxin a kenyérbe? – grafika

Napok óta a mikotoxinnal szennyezett liszt, illetve péksütemények körül kialakuló botránytól hangos a sajtó. A búzából készült termékekben megjelenő méreganyagokat a gabonaféléken élősködő gomba termeli. Védelmet csak a gyakori és szigorú ellenőrzés jelenthet. Az esetleges szabálytalanságokért 15 ezer és 2 milliárd forint közötti bírság szabható ki.

Az egész ott kezdődött, hogy Figyelő megírta, az egészségügyi határ­érték többszörösét tartalmazó méreg­anyaggal, mikotoxinnal szennyezett lisztet vásároltak az egyik fővárosi Spar üzletben. A lap azt is megírta, hogy a fogyasztó­védők szerint az illetékesek agyonhallgatják az élelmiszer­ekben jelen lévő toxinok egészségügyi kockázatát. 

A Figyelő független laboratóriumokban végeztette el a vizsgálatokat. Ezek tanúsága szerint a boltokban véletlenszerűen kiválasztott, nyolcféle búzaliszt közül az egyik – egy Spar üzletből származó – az F2 toxinból (zearalenon) a megengedett határérték több mint négyszeresét tartalmazta. Két tótkomlósi termékben pedig DON (deoxynivalenol) toxinból mértek határérték feletti szennyeződést. Az utóbbi toxinból az ugyancsak véletlenszerűen kiválasztott tíz péksütemény közül a felnőttekre egy Auchanban vásárolt stangli, míg a kisgyermekekre további három termék – egy Auchanban beszerzett, illetve két Lipóti készítmény – bizonyult veszélyesnek.

MTI

Ahogy a grafikán is láthatjuk, gabonaféléken élősködő fuzárium gomba termeli azt a méreganyagot, amely a búzából készült termékekben is megjelenhet. A mérgek termelődése a fertőzött gabonában nem törvényszerű, de gyakran előfordul; a gyakoribbak: a T2 toxin, a DON, az F2 toxin, illetve a HT-2-toxin. A melegebb időjárás inkább a DON keletkezésének kedvez, a hűvösebb klíma főként a T2 toxin termelődését segíti elő. Az F2 toxin (zearalenon) a párásabb, hűvösebb időjárás mellett képződik nagyobb valószínűséggel. Ezek a mikotoxinok pedig az emberre is veszélyesek, általában a májat és a vesét károsítják, illetve hosszú időn keresztül a szervezetbe jutva rákkeltő hatásúak lehetnek.

Vizsgálat indul

Az élelmiszerbiztonságért felelős hatóság vizsgálatot indít a Figyelő cikke alapján. Az esetleges szabálytalanságokért 15 ezer és 2 milliárd forint közötti bírság szabható ki. Az ügyben érintett cégek azonban tiltakoznak. A Pannonmill Malomipari Zrt. visszautasítja a Figyelő csütörtöki számában a Komáromi búza finomliszt F2 toxintartalmára vonatkozó állításokat, a vállalat helyreigazítást kért a hetilaptól, illetve a jó hírnév megsértése miatt jogi lépeseket fontolgat. Közleményben azt írták, hogy a hetilap újságírója által vásárolt lisztet bevizsgáltatta két független akkreditált laboratóriumban, és mindkét vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy a mért eredmények az EU által előírt határérték alatt maradtak.

A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. álláspontja szerint amennyiben igaznak bizonyul az információ arról, hogy a megengedettnél nagyobb mértékben tartalmazott toxint az üzletláncnál forgalomba került liszt, az mindenképpen a gyártó felelőssége lenne, és nem a kereskedőé. "A Sparnak mint kereskedőnek nincs tudomása arról, hogy a termék gyártója milyen alapanyagokat használ a gyártás során" – hangsúlyozta a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. A cég állásfoglalásában jelzi: a jogszabályokban meghatározott előírások szerinti minőségű terméket, és arra vonatkozó garanciát kér a szállítóktól.

Fuzáriumos búzaszemek. Vizsgálaton

A Figyelő péntek este közleményt adott ki, amelyben leszögezték, a Pannonmill Zrt. által gyártott lisztet közjegyző közreműködésével vásárolta a Spar üzletében, majd szintén közjegyző által hitelesítve juttatta el a Bonafarm Takarmány Kft. akkreditált laboratóriumába, Bábolnára. Mint írják, nem volt és nincsen okunk kétségbe vonni ezeket a mérési eredményeket. Ez a laboratórium rendszeresen méri a Pannonmill Zrt saját mintáit.

Korábban is volt hasonló eset

Ahogy a Figyelő is írta, legutóbb márciusban jelezte az Európai Unió élelmiszer-biztonsági információs rendszere, az RASFF, hogy egy német forgalmazónál a magyar Eredeti Ziegler Ostya Gyártó Kft. sajtos tallérjában az egészségügyi határértéket meghaladó, a fuzárium gomba termelte méreganyagot, DON toxint  találtak. Míg a szintén DON toxinos magyar durumtészta miatt 2009 júniusában riadóztak; az ugyanilyen méreganyagot tartalmazó, feldolgozatlan magyar búza miatt 2008 márciusában figyelmeztetett a RASFF, s a négy hónappal azelőtt bevizsgált szlovák popcornban is a DON toxinos magyar alapanyag volt a ludas.