Plázs travelline.hu 2011. február. 24. 11:47

Ismerje meg Budapestet profi idegenvezető segítségével!

1985 óta számos országban ünneplik az Idegenvezetők Világnapját, amely némely európai fővárosban egy hétig tartó...

1985 óta számos országban ünneplik az Idegenvezetők Világnapját, amely némely európai fővárosban egy hétig tartó ünneppé fejlődött. Budapesten immáron 11. éve ünneplik az idegenvezetők ezt a napot, melynek szervezését 8 éve a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara végzi. Az egész világon február utolsó vasárnapján tartják ezt az ünnepséget, melyen az idegenvezetők ingyen mutatják be városukat az érdeklődőknek, hogy még jobban megismerjék a helyi nevezetességeket, látványosságokat.

Különös jelentőséget ad az eseménynek, hogy idén egybeesik a magyar EU elnökséggel. Ezért a szervezők tovább bővítik a programokat: új színfolt lesz a Hősök terén megrendezésre kerülő kézműves kirakodó nap és vásár. Idén először – a múlt évben nagy sikert aratott 6-os villamoson túl - a 2-es villamoson is lesz idegenvezetés, Jászai Mari téri indulással. A rendezvény támogatói segítségével 20 új tematikus séta indul, valamint előadásokkal is bővül a program, illetve első alkalommal bringóhintóval is bemutatásra kerül a főváros.

Flickr (Creative Commons)

A programok nem csak magyaroknak szólnak: a hazánkban élő, vagy éppen pihenésüket nálunk töltő külföldiek számára is tartogat meglepetéseket az Idegenvezetői Világnap, ugyanis igény esetén az angol és német nyelvű csoportok mellett oroszul, valamint franciául beszélő idegenvezetők vezetésével is indulnak programok. A kerekesszékes, illetve mozgáskorlátozott érdeklődők számára speciális autóbuszos túrákat is szerveznek, sőt a látás- és hallássérültek számára is lesznek egyedi programok.

A részletes programok ITT találhatók.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.