Tünetek, amelyek mellett ne igyunk tejet
A tejcukor érzékenységnek, azaz a laktózintoleranciának jellegzetes tünetei vannak. Ám a betegség felismerését nehezíti, hogy a tünetek kialakulása nem mindig mutat közvetlen összefüggést a tejfogyasztással.
Két fontos összetevője – fehérje- és a tejcukor – van a tejnek, amelyek tüneteket válthatnak ki. A tejcukorra érzékeny betegeknél a leggyakoribb tünetek a gyakori hasmenés, haspuffadás, de gyermekeknél görcsös köldöktáji fájdalom, lesápadás, kellemetlen szájszag is jelentkezhet.
A hétköznapokban gyakran keveredik a két összetevő, s így a laktóz-érzékeny betegek is inkább mellőzik a tejtermékek fogyasztását, noha esetükben bizonyos készítmények nem okoznak tüneteket. Polgár Marianne, a Budai Allergiaközpont gyermekgasztroenterológusa szerint fontos, hogy minél korábban tisztázzák, mely összetevő okozza a panaszokat.
A tejfehérje, és a tejcukor hasznosítása különböző módon történik. A fehérjék bontásában az emésztőenzimek játszanak szerepet. Ha a fehérjék bontása nem megfelelő, és a bél immunrendszere fokozottan érzékeny, a tejfehérjék a beleken átjutva az egész szervezetre kiható immunválaszt, allergiás reakciót váltanak ki – ez a tejallergia.
A tejben jelentős mennyiségben jelenlevő laktóz két cukor molekulából, glukózból és galaktózból áll. A laktóz bontását a vékonybél bolyhain található finom szerkezetben található laktáz enzim végzi. A tünetek és a panaszok oka, hogy a táplálékok enzimatikus bontása nem történik meg. A tejcukor érzékenységet tehát a szervezetben lévő tejcukor bontását végző enzim hiánya vagy csökkent mennyisége okozza.
Sokesetben betegség nélkül is lehetséges a laktáz enzim csökkent működése, a különböző népcsoportoknál a csökkent működésnek eltérő a gyakorisága. Az Egyesült Államokban például megfigyelték, hogy a fehérbőrű lakosságnál 15, az ázsiai eredetű népeknél 40, az afrikai eredetűek között 85 százalékban fordul elő a laktáz hiánya.
A laktóz intolerancia genetikusan meghatározott kórkép. Úgy tűnik, hogy a laktózbontó képesség főként azoknál a felnőtteknél marad meg, ahol ezeréves hagyománya van a tejfogyasztásnak. A teljes laktázhiány rendkívül ritka veleszületett rendellenesség (prímér laktóz-intolerancia). A laktáz csökkent működése esetében mindig van működő enzim is, így feltételezhető egy bizonyos mennyiségű tejcukor fogyasztása panaszok nélkül. Ez a szekundér laktóz-intolerancia, ami abban az esetben jön létre, ha a laktáz enzim működése elégtelenné válik, vagy megszűnik valamilyen bélbetegség vagy genetikai adottság miatt.