Boldoggá tesz az evés. De miért is?
A rövidülő nappalok, a borús időszakok okozta hangulati lejtmeneteknek van biológiai magyarázata, méghozzá a fényhiány. A legújabb kutatások szerint étkezéssel is elejét vehetjük a szezonális mélabúnak.
Szinte tudattalan öngyógyító prakatika a napfényhiány elleni evés – állítják pszichológusok. „Végy egy tucat közepesen éhes, de legalább három órája koplaló felnőtt embert, kóstoltass velük vízzel és íztelen, szagtalan növényi, illetve ásványi olajjal más- és másféle mértékben átitatott cellulózlapocskákat, majd nézd meg, mit mutat az agyukról a mágneses rezonanciás képalkotó berendezés” – ekként summázható annak a máris jelentős visszhangot kiváltó tudományos kutatásnak a receptje, amelyet először a Nature című amerikai szakmagazin ismertet pár éve. Az oxfordi egyetem kísérleti pszichológia tanszékén kutató Ivan de Araujo brazil és Edmund Rolls brit professzorok által jegyzett tanulmányra felfigyeltek az agykutatással, a humán élettannal, az élelmiszer-tudományokkal, de még az emberi evolúcióval foglalkozó szakberkekben is. Igaz, a teóriájukról alkotott vélemények erősen megoszlanak. A cikk folytatását elolvashatja a HVG Online egészségportálján.