2010. december. 21. 20:10 Medipress Utolsó frissítés: 2010. december. 21. 21:49 Plázs

Újév napján hal meg a legtöbb csecsemő

A San Diego-i Egyetemen készült tanulmány szerint összefüggés van a hirtelen csecsemőhalál és az alkoholfogyasztás között. A David Phillips szociológus által vezetett kutatás eredményei az Addiction című folyóiratban jelentek meg.

Nem éppen ünnepi gondolatok, de annál fontosabbak: a bölcsőhalálok száma újév napján 33 százalékkal megugrik az év többi napjához képest; a szomorú statisztika feltételezett okozója a szülők által előző este elfogyasztott alkoholmennyiség.

A kutatás közel 130 ezer esetet vizsgált meg 1973 és 2006 között. Bár a csecsemőhalálozás mértéke az 1994-es kampány óta - amely során többek között a háton altatást is népszerűsítették - mérséklődött, továbbra is vezető halálozási ok maradt az egy hónapos és egyéves kor közötti gyerekeknél.

A kutatók azt tapasztalták, hogy újév napján, amikor a szokásosnál jóval több alkoholt fogyasztanak az emberek, a hirtelen csecsemőhalálok száma is emelkedik. Kisebb mértékű emelkedést tapasztaltak továbbá hétvégeken is, illetve egyéb jelentős ünnepnapokon, ami szintén arra utal, hogy összefüggés lehet az alkoholfogyasztás és a bölcsőhalál között.

Hogy leellenőrizzék, nem csak általában a szülők aluszékonysága az oka a taragédiáknak, megnézték, mi történik a téli időszámításra történő átálláskor, amikor sokan később fekszenek le egy órával, de ebben az esetben semmi különbséget nem észleltek.

A tanulmány nem az alkoholt kiáltja ki egyedüli felelősnek a bölcsőhalál miatt, de az összefüggés a két dolog között figyelemre méltó. A kutatók szerint szükség lenne egy újabb kampányra, amelynek során felhívnák a szülők és gyerekgondozók figyelmét arra, hogy alkohol hatása alatt romlik az ítélőképességük, és ezáltal megnőhet a csecsemőhalálozás esélye.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?