2010. június. 24. 17:15 MTI Utolsó frissítés: 2010. június. 24. 17:01 Plázs

Az ellenálló ráksejtekkel is végezhet a brokkoli egyik összetevője

Egy új rákellenes szer a brokkoli egyik összetevőjével kombinálva sikeresen veheti fel a harcot a hasnyálmirigyrákkal szemben - állítják német kutatók.

A szorafenib elnevezésű hatóanyagot már alkalmazzák előrehaladott stádiumú máj- és veserák esetén. A szer a brokkoli szulforafán nevű összetevőjével kombinálva a hasnyálmirigy-daganatok különösen ellenálló rákőssejtjeinek növekedését is gátolja - mutatta ki a heidelbergi egyetemi klinika. 

Mivel a betegséget gyakran csak későn veszik észre, kevesen élik túl a diagnózist követő évet. Elsősorban a daganat korai előfutárai, a rákőssejtek felelnek a karcinómák kontrollálatlan növekedéséért, áttéteiért és operációt követő visszatérésükért. A rákos sejteken és egereken végzett kísérletek során a szorafenib gátolta a rákőssejtek aktivitását, és jelentősen visszavetette a daganat növekedését. A hatás azonban csak rövid ideig tartott, négy hét elteltével újra megjelentek az őssejtek kis telepei, és ezek már nem reagáltak a szerre. 

A rezisztencia valószínűleg egy bizonyos anyagcsere-folyamattal függ össze, amelyet a szorafenib aktivál - idézi Vanessa Rausch kutatót a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása. A brokkoliban és karfiolban előforduló szulforafán a Cancer Research című szaklapban megjelent tanulmány szerint ezt a folyamatot gátolja. A két szer kombinációja anélkül erősíti fel a szorafenib hatását, hogy további mellékhatásokat okozna.

A kutatók úgy vélik, a megfelelő táplálkozással segíteni lehetne a rákterápiák eredményességét. 

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?