2010. május. 10. 10:27 MTI Utolsó frissítés: 2010. május. 10. 14:10 Plázs

Újabb genetikai tényezők a mellrák kialakulásában

Öt új, gyakran előforduló genetikai tényezőt találtak brit kutatók, amelyek kapcsolatba hozhatók az emlőrák kifejlődésének nagyobb kockázatával.

Douglas Easton, a Cambridge-i Egyetem munkatársa vezetésével zajlott a mellrákos páciensek eddigi legnagyobb, genomszintű elemzése, amelyben 16 536 érintett géntérképét vizsgálták át. Öt új génvariációt találtak a korábban megismert 13 génváltozaton felül, amelyek jelenléte növeli az emlőtumor kialakulásának kockázatát azoknál, akik az adott módosulatot hordozzák.

Mint Easton és kutatócsoportja a Nature Genetics című szakfolyóiratban vasárnap ismertette, a génvariánsok jelenléte a mellrákos esetek mintegy 8 százalékában ad magyarázatot a kockázatnövekedésre. Néhány sokkal ritkábban előforduló, ám nagy kockázatú gén felelős a mellrák kockázatának további 20 százalékáért.

A fejlett országokban az emlőtumor a leggyakrabban előforduló ráktípus a nők körében, évente mintegy félmillió érintett hal meg. A családi halmozódás jól ismert kockázati tényezője a betegségnek: egy közeli hozzátartozónál felbukkanó emlődaganat nagyjából megkétszerezi az átlagoshoz képest annak valószínűségét, hogy az adott nőnél is jelentkezik a betegség.

 

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?