Több mint 150 őstermelő és élelmiszergyártó mutatkozik be a Genussfestivalon (Ínyencségek Fesztiválja) a szecessziós...
Több mint 150 őstermelő és élelmiszergyártó mutatkozik be a Genussfestivalon (Ínyencségek Fesztiválja) a szecessziós stílusú Stadtparkban felállított sátrakban. A háromnapos rendezvényt kóstolók és ismert osztrák szakácsok bemutatói fűszerezik. Az érdeklődők megismerkedhetnek az alpesi sajtok és a sonkák mellett a kevésbé ismert alpesilazac-termékekkel is. A likőrtől a lekvárig sokféle termék készül a Wachau vidék jellegzetességéből, a sárgabarackból. Stájerország jellegzetes terményei az alma és a tök, utóbbiból leginkább tökmagolaj készül. A Bécs környéki és alsó-ausztriai zöldségeskertek keresett áruja tavasszal a spárga.
Nem hiányozhatnak a kínálatból "Ausztria napos oldala", Burgenland és a másik nagy osztrák bortelmelő vidék, a Weinviertel borai sem. Továbbra is ritkaságnak számít, de Burgenland tartományban egyre többen foglalkoznak szürkemarha- és mangalicasertés-tenyésztéssel is. Egy felmérés szerint Ausztriában különösen keresettek a belföldi, ezen belül is a regionális termékek. Tízből kilenc vásárló vesz a lakóhelye szerinti régióban előállított élelmiszereket. A vásárláskor a fogyasztók a frissesség és a minőség mellett a fogyasztók nagy súlyt fektetnek arra is, hogy ismert legyen a termék származási helye. Az osztrák termékek keresettségét mutatja az is, hogy az Osztrák Agrárpiaci Ügynökség (AMA) minőségjelzését a lakosság 90 százaléka ismeri.
A regionális termékeket segít még ismertebbé tenni a Genussregion Österreich kezdeményezés. Az öt éve működő programban részt vevő 113 kisebb gasztrorégió mindegyike évente átlagosan több mint 1,6 millió euró jövedelmet termel - mondta el Nikolaus Berlakovich mezőgazdasági miniszter a NEWS című osztrák magazinnak a fesztivál kapcsán készült interjúban. A regionális élelmiszerek a vendéglátásban is terjednek, az osztrák vendéglátóhelyek egynegyede vásárol kisebb helyi élelmiszer-kereskedőktől vagy közvetlenül a gazdáktól - mutatott rá a miniszter.
MTI