2010. április. 21. 16:19 MTI Utolsó frissítés: 2010. április. 21. 16:15 Plázs

Felejtsük el a feldolgozott húsokat?

Ausztrál kutatók megállapítása szerint nagyobb lehet a petefészekrák kockázata azoknál a nőknél, akik sok feldolgozott húst - például szalámit, virslit - esznek, és kisebb azoknál, akik sok halat.

A vörös húsok fogyasztása és a rákkockázat között nem találtak összefüggést a brisbane-i Queensland Intézet kutatói, a sok szárnyashús étrendbe iktatása pedig csak kis mértékben csökkentette a nőknél a petefészek rákjának előfordulását. Az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban közzétett tanulmányban több mint 2 ezer, petefészekrákkal diagnosztizált és 2200 egészséges nő adatait elemezték újra. Az adatok korábbi vizsgálatokból származtak és tartalmazták a nők étrendjére vonatkozó információkat is.

A kockázat abszolút értékében ugyanakkor nem találtak nagy különbséget. "Ausztráliában annak kockázata, hogy egy nőnél 75 éves kora előtt petefészekrák fejlődik ki 1 százalék, ha sok feldolgozott húst eszik, míg 0,8 százalék, ha keveset" - közölte Penny Webb kutatásvezető. Több elmélet van arra vonatkozóan, hogy miként befolyásolja a feldolgozott húsok fogyasztása a rákkockázatot, ám eddig bizonyíték nincs a teóriákra. A szakemberek mindenesetre azt javasolják, hogy a szokásos étrendi tanácsokat kövessék a nők: sok hal és szárnyas, kevés vörös és feldolgozott hús, és természetesen illesszenek sok gyümölcsöt és zöldséget étrendjükbe.