2010. április. 13. 14:20 MTI Utolsó frissítés: 2010. április. 13. 19:57 Plázs

Listeriával fertőzött párizsit és sonkát találtak a Reálban

Ártalmas lehet az egészségre annak a Reál párizsinak és sonkának fogyasztása, amelyben Listeria fertőzöttséget találtak, a polcról levett, kifogásolt termékeket a Pick Szeged Zrt. gyártotta - közölte Linczmayer Attila, a Reál marketing vezetője.

A Reál Hungária Élelmiszer Kft. márkatermékeinek minőségellenőrzése során határérték feletti Listeria Monocytogenes fertőzöttséget találtak a "Reál Párizsi szeletelt 150g" és "Reál Sonka szeletelt 100g" termékekben. A Listeria monocytogenes nevű baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása listeriózis megbetegedést okozhat. Egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a listeria baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása, legyengült szervezetben azonban - csecsemők, várandós nők, idős személyek, valamint gyenge immunrendszerű emberek - nagyobb veszélye van a súlyos tünetekkel járó betegség, akár az agyvelőgyulladás kialakulásának.

A Reál arra kéri azokat a vásárlókat, akik az elmúlt napokban vásároltak a Reál Párizsi szeletelt 150 gr-os, L0077-es tételszámú, vagy Reál Sonka szeletelt 100 gr-os, L10085-ös tételazonosítóval ellátott termékekből, azokat ne fogyasszák el. A szóban forgó termékeket a vásárlás helyszínén visszavásárolják a vevőktől - mondta Linczmayer Attila.

A Reál termékek minőségét a gyártói ellenőrzések mellett független szakértő szervezetek segítségével is folyamatosan ellenőrzik. Az ellenőrzéseknek köszönhető, hogy a fertőzést sikerült felismerni és a veszélyesnek ítélt két terméket azonnal visszahívni az üzletek polcairól. A fertőzést kizárólag a két Pick Szeged Zrt. által gyártott terméknél találták. A Reál által forgalmazott egyéb termékek biztonsággal fogyaszthatók - tartalmazza a cég közleménye.

Kovács László, a Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója elmondta: a Listeria fertőzés külső okokra vezethető vissza: vagy a gépsor állapota nem volt megfelelő, vagy azok, akik a gépsor mellett dolgoztak nem tartották be a személyi higiénés előírásokat. A határérték feletti Listeria baktériumot tartalmazó hústermékek fogyasztása ártalmas lehet az egészségre, a kifogásolt árukat ezért azonnal levették a Reál üzletek polcairól. 

A Pick Szeged Zrt. az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében  hangsúlyozta: a kizárólag a Reál áruházláncban április 20-i fogyaszthatósági idővel forgalmazott "Reál Párizsi szeletelt 150 g"-os  és az április 21-i fogyaszthatósági idővel forgalmazott "Reál Sonka szeletelt 100 g"-os termékeket kedden visszahívta a fogyasztói értékesítésből. Hozzátették: az áruházlánc és a vállalat közös belső ellenőrzése során kiderült, hogy a - mintegy három hete gyártott - két terméktípus Listeria Monocytogenes fertőzöttsége az előírt határértéket meghaladta. 

A társaság azonnal értesítette az illetékes hatóságokat és az alig 200 kilogramm termék nagy részét még értékesítés előtt visszavonták a kereskedelmi egységekből. Az értékesítésbe bevont boltok pedig részletes tájékoztatást kaptak a helyzetről. A társaság és az áruházlánc kéri mindazokat, akik vásároltak a kérdéses termékekből, abból ne egyenek. Ha valaki mégis fogyasztott volna a szóban forgó termékekből, és ezt követően rosszul érezné magát - émelygést érez vagy hányingere van - forduljon orvoshoz. Egyben tájékoztassa az orvost arról, hogy a kérdéses termék is lehet oka a rosszullétének. 

A listeriával fertőzött párizsit és sonkát a vásárlás helyén visszaveszik a vevőktől. A Pick Szeget Zrt. az észlelt hibát a hatóságok bevonásával kiküszöbölte és a termelést azóta - szigorú minőségbiztosítási ellenőrzések mellett - újraindította. A társaság hangsúlyozta: hasonló eset még soha nem fordult elő a Pick Szeged Zrt. történetében. Az egy gépsoron történt fertőzés más termékek gyártását nem érintette, fogyaszthatóságát nem befolyásolja. Azok minden szempontból megfelelnek az élelmiszerbiztonsági előírásoknak.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?