Ha lassan eszünk, nem hízunk el?
Az édesanyák évszázadok óta figyelmeztetik gyermekeiket az étkezőasztalnál, hogy ne kapkodjanak, hanem alaposan rágják meg az ételt. Úgy tűnik, ők már régóta tudnak valamit.
Kutatók ugyanis az utóbbi években találták meg annak bizonyítékát, hogy az ételt gyorsan felfalók jóval több kalóriát fogyasztanak el, mint amikor visszakapcsolják a sebességet, és lassan esznek. Az eltérés a gyors táplálékfelvétel hormonokra gyakorolt hatására vezethető vissza.
Egy múlt havi tanulmányban a tudósok tesztalanyok egy csoportjának különböző alkalmakkor azonos mennyiségű jégkrémet adtak, és megállapították, hogy a résztvevők szervezetében jóval több jóllakottsági hormon termelődött, ha öt perc helyett fél óra alatt ették meg adagjukat. A kutatók a kísérlet előtt, alatt és után vett vérmintákat összehasonlítva vizsgálták az inzulin és a bélhormonok szintjét. Azt találták, hogy két hormon, amelyek a telítettség és jóllakottság érzésének jelzéséért felelősek – glukagon-szerű peptid-1 (GLP-1) és peptid YY (PYY) – jóval hangsúlyosabban voltak jelen a lassú étkezéseknél.
Összességében, ez kevesebb ételfogyasztáshoz vezet – ahogyan ezt megállapította egy másik tanulmány is, amelyet a The Journal of the American Dietetic Association, az Amerikai Dietetikusok Szövetségének folyóiratában publikáltak 2008-ban. Ebben a kutatásban a résztvevők jóval telítettebbnek és jóllakottabbnak érezték magukat, miközben hozzávetőlegesen 10 százalékkal kevesebb kalóriát vettek magukhoz, mikor lassan ettek ahelyett, hogy felfalták volna adagjukat. Egy másik, a brit egészségügyi szaklap, a British Medical Journal által közzétett 3 ezer fős tanulmány pedig azt mutatta, hogy akik kapkodva étkeztek mindaddig míg nem érezték a telítettséget, megháromszorozták esélyüket az elhízásra, szemben a normál tempóban evőkkel.
Más szóval, a szakértők azt mondják, korántsem árt, ha lassítunk és ízlelgetjük az ételt, nem beszélve arról, hogy a lassabb étkezés növeli a jóllakottság érzését és csökkenti a bevitt kalóriát.