A www.kedvencetel.hu oldalon szavazhatnak az érdeklődők Magyarország kedvenc ételére.
A www.kedvencetel.hu oldalon szavazhatnak az érdeklődők Magyarország kedvenc ételére. A voksolás négy hétig és négy napig tart, az érdeklődők kategóriánként 25 étel közül választhatják ki kedvencüket - közölte a szervező az MTI-vel. A Magyarország Kedvenc Étele szavazáson szereplő ételek listáját 5000 fő megkérdezésével, majd Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnökének útmutatásával állították össze.
A kategóriákba jellemzően magyar ételek kerültek: a levesek között megtalálható a zöldborsóleves, a paradicsomleves és a francia hagymaleves is. Főétel kategóriában a rakottkrumpli mögött a töltött káposzta, a marhapörkölt, a brassói aprópecsenye és a hortobágyi húsos palacsinta végzett. Klasszikus kímélő ételként bejutott a rántott sajt, a krumplis tészta és a tojásos nokedli is.
A főzeléket alig néhányan említették meg, így a spenót és a tökfőzelék lemaradt a listáról. A húsalapanyagok között a sertés dominál, a klasszikus disznótoros sült kolbász és hurka azonban hiányoznak a kedvencek közül. A csirke-, birka- és marhahúsból készült ételek mellett mindössze egy-egy hal- és vadétel szerepel a listán.
Desszert kategóriában a somlóira, a házi palacsintára, a mákos gubára, a túrógombócra, a zserbóra, a rétesre és a rigójancsira voksolhat a közönség. Itt található a legtöbb külföldi étel, a tiramisu, a császármorzsa és a profiterol is.
A szavazatok összesítését követően március 23-án ünnepélyes keretek között jelentik be Magyarország legkedveltebb ételét kategóriánként.