2010. február. 19. 13:44 MTI Utolsó frissítés: 2010. február. 19. 13:53 Plázs

Új típusú antibiotikumot fejlesztettek ki

Új típusú antibiotikum kifejlesztéséről számoltak be a Science tudományos folyóiratban svájci kutatók. A hatóanyag sikerrel veheti fel a harcot a többféle szerrel szemben ellenállóvá vált "szuperbaktériumokkal" is.

A Zürichi Egyetem és a Polyphor elnevezésű svájci biotechnológiai vállalat munkatársai szerint a gyógyszer a Gram-negatív baktériumok ellen hatékony, az általuk okozott, sokszor életveszélyes fertőzések kezelésére lehet alkalmas. Az új antibiotikum egy olyan fehérje működését akadályozza meg, amely egyébként létfontosságú a baktérium számára, mert külső sejtmembránja kialakításában vesz részt. A szakemberek elmondták, hogy a POL7080 jelű vegyület szelektíven öli meg a Pseudomonas aeruginosa elnevezésű baktériumot, amely gyakran okoz tüdőfertőzést. "Nagy szükség van újabb antibiotikumokra, amelyekkel legyőzhető az egyre növekvő rezisztencia. Ha visszatekintünk a történelemben, egy új antibiotikum-osztály megtalálása olyan esemény, amelyre húsz évente kerül sor" - hangsúlyozta Michael Altorfer, a kifejlesztő biotechnológiai vállalat munkatársa.

A Gram-negatív baktériumok a kórházi intenzív osztályokon előforduló fertőzések 63 százalékát okozzák. Becslések szerint a baktériumok antibiotikumokkal szemben kialakult ellenálló képessége miatt Európában évente 25 ezer, az Egyesült Államokban 19 ezer ember hal meg. Az új szer 1-es fázisú klinikai próbái egészséges önkéntesekkel a tervek szerint a második negyedévben kezdődnek meg.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?