Plázs travelline.hu 2010. február. 15. 08:16

Disznótoron versenyeztek erdélyiek és magyarországiak

Magyarországról Derecske, Mikepércs és Szank, Romániából Korond, Székelykeresztúr és Nagygalambfalva csapatai mérték...

Magyarországról Derecske, Mikepércs és Szank, Romániából Korond, Székelykeresztúr és Nagygalambfalva csapatai mérték össze gasztronómiai tudásukat. - A derecskeiek kezdeményezésére létrejött vetélkedőnek a célja az, hogy ismerjük meg egymás hagyományait, ízvilágát - mondta az MTI-nek Gyerkó Levente, Nagygalambfalva polgármestere. Minden évben más-más erdélyi és magyarországi helyszínen szervezik a rendezvényt, ápolva így a határokon átnyúló testvértelepülési kapcsolatokat.
   
A versenyzők a hízókat tetszés szerint, hagyományosan szúrták le, vagy uniós normáknak megfelelően, kíméletes módszerrel szenderítették öröklétre, majd legjobb tudásuk és településük szokása szerint dolgozták fel a nyersanyagot.
   
Délelőtt a szenterzsébeti hagyományőrző cigányzenekar húzta a talpalávalót, közben a csapatok perzseltek, bontottak, vérest, májast és kolbászt töltöttek. Az érdeklődők megtekinthették a hagyományos toros asztalokat és a hajdani toros kellékeket bemutató kiállítást.
   
A szekelyhon.ro romániai magyar portál szerint leghamarabb a hagymás vér készült el, majd a lacipecsenye. A zsűri hősiesen bírta a kóstolást, bár Lóránt Krisztina zsűritag elmondta: nem gondolta volna, hogy ennyire fárasztó lehet egész nap enni.
   
Az ítészek szerint a legjobb hagymásvért Nagygalambfalva, a legfinomabb hurkát Székelykeresztúr, a legjobb lacipecsenyét Korond, a legjobb kolbászt Mikepércs, a legfinomabb töltött káposztát Korond, a legkiválóbb toros káposztát pedig Szank csapata készítette. A legeredetibb helyi különlegességgel Derecske csapata rukkolt elő, a hagyományos pálinkák közül a szankiak fogópálinkája nyerte el a zsűri tetszését. A legjobb "szúrónak" járó elismerést a nagygalambfalvi Szőke Levente érdemelte ki.

MTI