Magyarországról Derecske, Mikepércs és Szank, Romániából Korond, Székelykeresztúr és Nagygalambfalva csapatai mérték...
Magyarországról Derecske, Mikepércs és Szank, Romániából Korond, Székelykeresztúr és Nagygalambfalva csapatai mérték össze gasztronómiai tudásukat. - A derecskeiek kezdeményezésére létrejött vetélkedőnek a célja az, hogy ismerjük meg egymás hagyományait, ízvilágát - mondta az MTI-nek Gyerkó Levente, Nagygalambfalva polgármestere. Minden évben más-más erdélyi és magyarországi helyszínen szervezik a rendezvényt, ápolva így a határokon átnyúló testvértelepülési kapcsolatokat.
A versenyzők a hízókat tetszés szerint, hagyományosan szúrták le, vagy uniós normáknak megfelelően, kíméletes módszerrel szenderítették öröklétre, majd legjobb tudásuk és településük szokása szerint dolgozták fel a nyersanyagot.
Délelőtt a szenterzsébeti hagyományőrző cigányzenekar húzta a talpalávalót, közben a csapatok perzseltek, bontottak, vérest, májast és kolbászt töltöttek. Az érdeklődők megtekinthették a hagyományos toros asztalokat és a hajdani toros kellékeket bemutató kiállítást.
A szekelyhon.ro romániai magyar portál szerint leghamarabb a hagymás vér készült el, majd a lacipecsenye. A zsűri hősiesen bírta a kóstolást, bár Lóránt Krisztina zsűritag elmondta: nem gondolta volna, hogy ennyire fárasztó lehet egész nap enni.
Az ítészek szerint a legjobb hagymásvért Nagygalambfalva, a legfinomabb hurkát Székelykeresztúr, a legjobb lacipecsenyét Korond, a legjobb kolbászt Mikepércs, a legfinomabb töltött káposztát Korond, a legkiválóbb toros káposztát pedig Szank csapata készítette. A legeredetibb helyi különlegességgel Derecske csapata rukkolt elő, a hagyományos pálinkák közül a szankiak fogópálinkája nyerte el a zsűri tetszését. A legjobb "szúrónak" járó elismerést a nagygalambfalvi Szőke Levente érdemelte ki.
MTI