2010. január. 06. 16:00 hvg.hu Utolsó frissítés: 2010. január. 06. 16:19 Plázs

Megtalálták a karcsúság titkát, embereken is segíthet

Amikor egerekben lezártak egy energiakontrolláló mechanizmust, azok karcsúbbak lettek a normál rágcsálóknál - közölték kedden amerikai kutatók.

A felfedezés új utat nyithat az elhízás elleni küzdelemben, ami különösen jó hír az Egyesült Államokban, ahol a felnőtt lakosság harmada elhízottnak számít, testtömegindexe (BMI) meghaladja a 30-at. A kutatók megállapították, hogy a sejtek energiatároló molekulájára, az adenozin-trifoszfátra (ATP) érzékeny káliumion-csatornák lezárásával az egerek szervezetét több energia elégetésére lehet rábírni, így azok karcsúbbá váltak a normál egereknél. A hatás még akkor is egyértelmű és hosszan - gyakorlatilag életük végéig - tartó volt, amikor az állatokat nyugati típusú, zsírban gazdag ételekkel etették. 
   
A KATP jelű ioncsatornák érzékelik a sejtekben az ATP molekulákat, és ennek megfelelően szabályozzák a szív és az izmok teljesítményét. A csatornák általában azért lépnek működésbe, hogy határt szabjanak a szív és az izmok munkájának, ezzel megakadályozzák az energia kimerülését.
   
A mechanizmus kikapcsolásának következtében nyugalmi és aktív állapotban is nagyobb hőleadással szabadult meg az egerek szervezete a tartalékolt energiától. Azok az egerek, amelyeknek KATP-csatornáit kikapcsolták, több glikogént égettek el. 
   
A testben, izmokban glikogén formájában tárolódik el a szénhidrát, ez az elsődleges energiaforrás az állóképességet igénylő sportoknál. Ez azt is jelenti, hogy a karcsúság ára a csökkenő állóképesség lehet. "Míg az energia megóvásának mechanizmusai természetesen a védelmet szolgálják olyan időkben, amikor kevés az élelem vagy nagy a környezeti stressz, addig az elhízást támogatják egy nyugalmasabb, modern társadalomban" - magyarázta Alexey Alekseev, a Mayo Klinika munkatársa, a tanulmány főszerzője.
   
A kutatók szerint főként az izmokban található KATP-csatornákat érdemes célba venni embereknél, hogy a kevéssé terhelhető, elhízott páciensek számára új megoldást találjanak a fogyáshoz. A Mayo Klinika, az Iowai Egyetem, a Connecticuti Egyetem és a New York-i Egyetem kutatóinak tanulmánya a Cell Metabolism című szakfolyóiratban jelent meg.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?