Megtalálták a karcsúság titkát, embereken is segíthet
Amikor egerekben lezártak egy energiakontrolláló mechanizmust, azok karcsúbbak lettek a normál rágcsálóknál - közölték kedden amerikai kutatók.
A felfedezés új utat nyithat az elhízás elleni küzdelemben, ami különösen jó hír az Egyesült Államokban, ahol a felnőtt lakosság harmada elhízottnak számít, testtömegindexe (BMI) meghaladja a 30-at. A kutatók megállapították, hogy a sejtek energiatároló molekulájára, az adenozin-trifoszfátra (ATP) érzékeny káliumion-csatornák lezárásával az egerek szervezetét több energia elégetésére lehet rábírni, így azok karcsúbbá váltak a normál egereknél. A hatás még akkor is egyértelmű és hosszan - gyakorlatilag életük végéig - tartó volt, amikor az állatokat nyugati típusú, zsírban gazdag ételekkel etették.
A KATP jelű ioncsatornák érzékelik a sejtekben az ATP molekulákat, és ennek megfelelően szabályozzák a szív és az izmok teljesítményét. A csatornák általában azért lépnek működésbe, hogy határt szabjanak a szív és az izmok munkájának, ezzel megakadályozzák az energia kimerülését.
A mechanizmus kikapcsolásának következtében nyugalmi és aktív állapotban is nagyobb hőleadással szabadult meg az egerek szervezete a tartalékolt energiától. Azok az egerek, amelyeknek KATP-csatornáit kikapcsolták, több glikogént égettek el.
A testben, izmokban glikogén formájában tárolódik el a szénhidrát, ez az elsődleges energiaforrás az állóképességet igénylő sportoknál. Ez azt is jelenti, hogy a karcsúság ára a csökkenő állóképesség lehet. "Míg az energia megóvásának mechanizmusai természetesen a védelmet szolgálják olyan időkben, amikor kevés az élelem vagy nagy a környezeti stressz, addig az elhízást támogatják egy nyugalmasabb, modern társadalomban" - magyarázta Alexey Alekseev, a Mayo Klinika munkatársa, a tanulmány főszerzője.
A kutatók szerint főként az izmokban található KATP-csatornákat érdemes célba venni embereknél, hogy a kevéssé terhelhető, elhízott páciensek számára új megoldást találjanak a fogyáshoz. A Mayo Klinika, az Iowai Egyetem, a Connecticuti Egyetem és a New York-i Egyetem kutatóinak tanulmánya a Cell Metabolism című szakfolyóiratban jelent meg.