Rehabilitálják a kristálycukrot
Rehabilitálják a kristálycukrot – derül ki a fogyasztási szokásokat vizsgáló legutóbbi amerikai felmérésekből. A sikerhez nem kis mértékben járult hozzá, hogy az újdonsült First Lady, Michelle Obama kijelentette, soha nem adna a gyermekeinek kukoricasziruppal készült ételeket.
Az elmúlt három évtizedben a répa- és a nádcukrot fokozatosan kiszorította az amerikai készételek receptjeiből az egészségesebbnek mondott, kukoricakeményítőből készülő szirup. Most úgy tűnik, ez leginkább az élelmiszergyártók gyarapodását szolgálta, minthogy ez az édesítőszer a kristálycukornál mintegy 20 százalékkal olcsóbb. Hat évvel ezelőtt már az amerikaiak fele az ezzel készített ételeket vásárolta inkább. Nagyrészt azért is, mert előszeretettel rémisztgették őket a kristálycukornak káros hatásokat – például a kábítószerekhez hasonló függőséget, netán gyermekekben hiperaktivitást – tulajdonító kutatási eredményekkel.
A cukorlobbihoz közelebb álló újabb tanulmányok viszont az 1980-as évek eleje óta forgalomban lévő kukoricaszirupot tették felelőssé az elhízott amerikaiak arányának rohamos növekedéséért. A táplálkozás- és elhízáskutatás megint más szakemberei szerint mindkét édesítőszer egyformán káros az egészségre, persze leginkább akkor, ha sokat használnak belőle. Megoldást szerintük az jelentene, ha az ételek nagy részét legföljebb mézzel, gyümölcsökkel – vagy egyáltalán nem édesítenék.