Hogyan hat a fogyókúrás étrend?
Tudósok a kalóriaszegény étrend hatását vizsgálták: az emberi zsírsejtekben fehérjéket fedeztek fel, amelyek a fogyással párhuzamosan változnak. Ezen fehérjék segítségével követhető, és fokozható a fogyókúra hatása.
A Journal of Proteome Research című folyóiratban ismertetett vizsgálat eredményeként Edwin Mariman és munkatársai alátámasztották, hogy az állatvilágban régóta ismert jelenség - miszerint a kalóriabevitel korlátozása hosszabb és egészségesebb élethez vezet - emberek esetében is igaz lehet. Korábban számos tanulmány felvetette, hogy emberek esetén is hasonló hatás érhető el, azonban eddig keveset tudtunk ennek okáról.
A vizsgálat ezúttal a hastájék bőralatti zsírsejtjeire fókuszált: túlsúlyos embereket vizsgáltak öthetes kalóriaszegény fogyókúra előtt és után. Az önkéntesek átlagosan 10,5 kilót fogytak a kúra végére. A szakemberek emellett megmérték hat, a zsírsejtekben a súlyváltozással összefüggő fehérje szintjét is, és ezeknek drámai változását tapasztalták. Ezek a molekulák fontos jelzői lehetnek a kalóriaszegény étrend eredményességének, és segítségükkel fokozható annak hatása - vélik a szakemberek.