A hotelt még 1967 májusában nyitották meg Jordániában: az ünnepségen az azóta elhunyt Husszein király is részt vett.
A hotelt még 1967 májusában nyitották meg Jordániában: az ünnepségen az azóta elhunyt Husszein király is részt vett. Akkor még háromszáz vendéget szolgált ki tizennyolc szakács, az asztalokon 750 kilogramm hús és 200 kilogramm rizs illatozott.
A szálloda egyfajta befektetés volt a jövőbe, mivel bevételéből a hotelhez tartozó privát szakiskola palesztin és jordániai diákjainak képzését támogatták - mondta el Masri Tammimi, a tanintézet jelenlegi igazgatója.
Egy hónappal a megnyitás után azonban kezdetét vette az Izrael és négy arab állam közti úgynevezett hatnapos háború. Izraeli katonák érkeztek a dombon álló épületbe, mivel az elhelyezkedése miatt katonai szempontból fontos területen található, rálátást biztosít Jeruzsálem egész területére. Az izraeli megszállást követően sohasem érkeztek meg az annyira várt vendégek: az arab üzletemberek és a turisták.
A hotel tulajdonosa ezért úgy döntött, tanintézménnyé alakítja a szállodát: jelenleg 54 fiatal férfi tanulja itt a vendéglátóipar csínját-bínját. A szakácstanoncok maguknak főznek és magukon tesztelik az ízletes húsgombócokat, a kicsinosított pincérek az előcsarnokban szolgálják fel a teát és a süteményt - gyakorlásképpen. Így készülnek fel arra az időre, amikor már igazi szállodában, igazi vendégek között dolgozhatnak.
MTI