2009. augusztus. 27. 11:22 MTI Utolsó frissítés: 2009. augusztus. 27. 11:27 Plázs

Hogyan alakulhatott ki a fehér bőr?

A tudomány eddigi állása szerint az Afrikából származó sötét bőrű ember azért fehéredett ki, mert egyoldalú, gabona alapú táplálkozása révén D-vitaminhiányban szenvedett. Csak a világos bőr teszi ugyanis lehetővé, hogy a nap UV-B sugárzása olyan mélyre hatoljon, hogy a szervezet maga is képes legyen előállítani a létfontosságú vitamint. Ezt az elméletet cáfolta most meg egy dél-afrikai kutató.

A D-vitamin hiánya esetén a csontok eldeformálódnak, az érintett nők medencéje úgy alakul át, hogy nem szülhetnek gyereket. A korai európaiak kifehéredése tehát lehetővé tette számukra a fennmaradást - szól a fáma.
   
Ashley Robins kutató az American Journal of Physical Anthropology című szaklapban arról számolt be, hogy a fekete színanyag, a melanin nem állja útját az összes UV-B sugárnak. A sötétbőrűeknek mindazonáltal hatszor-tízszer annyi napfényre van szükségük ahhoz, hogy ugyanazt a D-vitaminszintet elérjék, mint a világos bőrűek. Ez az jelenti, hogy egy Európában tartózkodó afrikainak heti  három alkalommal két-három órát kell napfényen töltenie - mondta Robins a New Scientist című portálnak. Megítélése szerint legalább ennyi napfény érte a korai embereket az európai kontinensen, méghozzá minden nap.
   
A tudós fehérek és feketék vérének D-vitaminszintjét hasonlította össze. Bár a sötét bőrűeknek jóval több napfényre volt szükségük ugyanannyi D-vitamin előállításához, ezt úgy kompenzálták, hogy szervezetük ugyanabból a vitaminmennyiségből sokkal több anyagcsereterméket képeztek.

Honnan ered tehát a halovány bőrszín? A norvég Asta Juzeniene szerint több oka van. Egyik a szexuális kiválasztódás. A hűvös Európába érkezve a világos, érzékeny bőr már nem volt hátrányos az egészségre - írta a kutatónő a közelmúltban a Journal of Photochemistry and Photobiology B című szaklapban. A férfiak ízlése is megváltozott: minél világosabb volt egy nő, annál vonzóbbnak találták. Ez a hozzáállás máig nem változott. 
   
A világos bőr másik előnye az volt, hogy kevésbé volt fagyérzékeny, mint a sötét változat.

 

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?