A céklalé javítja az állóképességet
A céklalé fogyasztása javítja az állóképességet, akár 16 százalékkal tovább képes sportolni, aki rendszeresen ezt issza - idézi az Exeteri Egyetem kutatóinak megállapítását a BBC hírportálja.
A kutatók úgy vélik, a cékla nitráttartalma csökkenti az oxigén felvételét mozgás közben, ezáltal a tréning kevéssé fárasztja a testet. A céklalé vérnyomáscsökkentő hatását már egy korábbi tanulmány is kimutatta. A Journal of Applied Physiology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői nyolc férfit vizsgáltak, életkoruk 19 és 38 év között volt. Az önkéntesek hat egymást követő napon fél-fél liter biocéklalevet ittak meg, majd egy sor állóképességi tesztet végeztettek el velük. A férfiak a szakasz végére átlagosan 11 és fél percig tudták tekerni a szobakerékpárt, 92 másodperccel tovább, mint akkor, amikor placebót kaptak céklalé helyett.