Jelentősen csökkenti a vérnyomást a cékla
Napi fél liter céklalé jelentősen csökkentheti a vérnyomást. A cékla hasznos összetevői a nitrátok lehetnek, amelyek a leveles zöldségekben is megtalálhatók - vélik az American Heart Association online lapjában (Hypertension) publikáló kutatók.
A vizsgálat során az egészséges önkéntesek vérnyomása a céklalé fogyasztása után egy órán belül csökkent. Amrita Ahluwalia és csoportja úgy találta, hogy a legnagyobb vérnyomásesés 3-4 órával az ital elfogyasztása után jelentkezik, és az első 24 órában érezhető a vérnyomáscsökkentő hatás.
A vérnyomás csökkenését a kutatók szerint a nitritek okozzák, amelyek a cékla levében található nitrát átalakulásával keletkeznek. Ez a kémiai folyamat a nyálban játszódik le, a nyelven található baktériumok hatására. A nitrit tartalmú nyál a gyomor savas közegében nitrogén-oxiddá alakul át, amely csökkenti a vérnyomást.
A vérnyomáscsökkentés lefutási görbéje összhangban van a vérben mérhető nitritkoncentráció változásával. Ugyanez a hatás nem jelentkezett a kontrollcsoport tagjainál, akik a céklaléivás után három órán át nem nyelték le nyálukat.
Világszerte minden negyedik felnőttnek magas a vérnyomása, ami a szívkoszorúér betegségek felét, az agyi érkatasztrófák 75 százalékát okozza.