2009. július. 30. 15:40 Medipress Utolsó frissítés: 2009. július. 30. 15:33 Plázs

Normál határértéknél is káros az ózon

A jelenlegi szabványok szerint biztonságosnak ítélt ózonszintek is károsíthatják a tüdőt – állítják a Kalifornia Egyetem kutatói. Az amerikai nemzeti szabvány határértékeit nemrég csökkentették az ózonnal kapcsolatban, mivel kiderült, hogy az egészséges fiatalokban is károsodást vált ki a magasabb koncentráció.

Az ózon tüdőfunkcióra gyakorolt hatásának vizsgálatára 31 egészséges, nemdohányzó felnőttet tettek ki ózon hatásának 6,6 órán keresztül 60, 70, 80 és 87 részecske/milliárd koncentrációban, miközben hatszor 50 percig mérsékelt testmozgást végeztettek velük 10 perces szünetekkel, a felénél 35 perces ebédszünetet iktattak be. (A jelenlegi szabályozások 75 részecske/milliárdot engedélyeznek 8 óra alatt).

Valamennyi résztvevőnél mérték a tüdőfunkciót a vizsgálat előtt és után, továbbá kikérdezték őket szubjektív tüneteikről is. 70 részecske/milliárd felett jelentős csökkenést tapasztaltak a tüdőfunkcióban és növekedést a szubjektív légúti tünetek terén, már 5,6 órás terhelést követően. Az eredmények azt mutatják, hogy a határérték alatti koncentráció esetén is alig néhány órás expozíció után észlelhetnek tüneteket az egészséges egyének olyan könnyű fizikai terhelés, mint a séta vagy a kerékpározás során.

Bár ezek az elváltozások visszafordíthatók, szükséges lenne annak tanulmányozása, hogy az érzékenyebb betegek, például az asztmások hogyan viselkednek hasonló körülmények között. Ez megmagyarázná azt is, miért kiugróan magas a kórházi felvételek száma magasabb légköri ózonkoncentrációk esetén.

A tanulmány arra is rámutat, hogy az ózon koncentrációja egyenes arányosságban van a tüdőfunkció csökkenésével, azonban az érzékenységben egyéni különbségek lehetnek, ennek oka eddig nem ismert. Annak kiderítésére is szükség van, hogyan változik az ózon hatása a naponta többszöri terhelés során, mivel a légkör ózonkoncentrációja gyakran egymás után több napig is magas.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?