Éttermi kalauz: hol, mit érdemes enni?
Az étterembe járók több mint 75 százaléka azon a véleményen van, hogy az étlapon több egészséges ételnek kellene szerepelnie; ám amikor rendelésre kerül a sor, nagyjából csak a felük dönt a tápanyagok mérlegelése alapján - derül ki egy friss felmérésből. Milyen menüket lehet nyugodt szívvel választani, ha az egészségünkre is figyelünk?
Az éttermi szokásokat firtató tengerentúli kutatásból az is kiderül, hogy a megkérdezettek 77 százaléka szerint az ízek a legfontosabbak, 44 százalékuk számára pedig a jóllakás számít leginkább, ha beülnek valahová. Táplálkozási szakértők szerint lehetséges úgy étkezni, hogy az ízlelőbimbóinknak és a gyomrunknak is kedvezzünk, miközben megkíméljük magunkat a helytelen táplálkozás káros hatásaitól. Íme néhány jótanács, hol és mit érdemes választani a CNN.com összeállítása szerint.
Kínai: kerüljük a ropogóst!
Keleti ízek. Kerüljük a ropogóst © sxc.hu |
A csípős-savanyú leves például alacsony kalória- és zsírtartalmú, de ennek ellenére sóbomba is lehet. Míg a tojáslevest - koleszterinforrás - rossz hírneve ellenére, nem feltétlenül kell elkerülnünk. Az elfogyasztott telített és transzzsírsavak jobban emelik a koleszterinszintet, mint az ételekben lévő koleszterin. A keverve sütött ételek szintén jó választás lehet, mert általában gyorsan és nagyon kevés olajjal készítik. De óvakodjunk az olyan jelzőktől, mint a „ropogós” vagy a „pirított”, amelyek általában bő olajban sütött ételeket takarnak.
Szendvicsbár: túl sok a só
Formás szendvicsek. Sok a sajt, a zsír © sxc.hu |
A túlméretezett muffinokat is kerüljük, még ha korpásról is van szó, ami következésképpen tele van rostokkal, de cukorral, zsírral és kalóriával is. Az előre elkészített szendvicseknek szintén nincs semmi keresnivalójuk az egészséges étrendben, mivel sótól és zsírtól roskad.
Olasz ízvilág: jöhetnek a kagylók
Olasz konyha. Könnyebb menü © sxc.hu |
Amennyiben sajtot is szeretnénk a vacsoránkra, szórjuk meg parmezánnal a tetejét, ahelyett, hogy tömérdek sajtot adunk hozzá, mellyel gyakorlatilag az válik az étkezésünk főfogásává. Az étvágygerjesztéshez hagyjuk ki az előételnek szánt, hústól és sajttól hemzsegő salátákat a garnélarák koktél javára, amelyben kevés a telített zsírsav. A pirítósra pedig vaj helyett olíva olajat tegyünk; de bánjunk csínján vele, mert kalóriadús.
Japán: kihagyhatatlan sushi
Japán megoldás. Egészséges tekercsek © sxc.hu |
Az avokádós Kalifornia tekercs szintén jó választás lehet. Az Edamame (zöld szója) bab közvetetten csökkentheti a vérzsír mennyiségét, és kiváló forrása a rostoknak, omega-3-zsírsavaknak. Amennyiben a sóbevitelünk korlátozva van, kérjük, hogy anélkül készítsék el. Kutassunk a japán majonéz után, ha csökkentenénk a telített zsírsavakat is.
Steakhouses: vigyük haza a felét
Sült hús. Fontos a mennyiség © sxc.hu |
Az Amerikai Kardiológiai Társaság (American Heart Association) ajánlása szerint naponta 140-200 gramm állati fehérje fogyasztása ajánlott, egy bélszín a maga 340 grammjával messze meghaladja azt. Ha mindenképpen steak-re vágyunk, felezzünk el egyet vacsoratársunkkal, vagy csak a felét együk meg, és a maradékot vigyük haza. Ezeken a helyeken emellett megtévesztő köreteket is kínálnak, a tejszínes spenót és a sült burgonya igencsak hízlaló. Cseréljük le ezeket a zsíros köreteket párolt zöldségre, és máris jobban fogjuk érezni magunkat.
Mexikói: taco helyett fajita
Erős ízvilág. Lehet variálni © sxc.hu |
Mióta szívbarát avokádóból készül a guacamole, a benne található jó zsírok csökkenthetik a rossz koleszterin, az LDL szintjét, úgy, hogy közben emelik a HDL, azaz a jó koleszterint. Ám mivel sok benne a kalória, két evőkanálnál többet ne nagyon együnk. Óvatosan kell bánnunk a sós és a sajtos rizzsel is, akkor is, ha nem vagyunk nátrium vagy zsírdiétán.