Alzheimer-kór: segítehet a mérsékelt borfogyasztás
Az időnkénti mérsékelt borfogyasztás csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát a 75 évnél idősebbek körében - derül ki az észak-karolinai Winston-Salem Wake Forest Egyetemnek a bécsi szakkonferencián közzétett tanulmányából.
A kutatók összesen 3069, 75 éves vagy annál idősebb embert kísértek figyelemmel hat éven át; megkérték őket, hogy pontos naplót vezessenek alkoholfogyasztásukról.
A megfigyelt személyek csoportját négy kategóriára osztották fel: absztinensekre, heti 1-7, 8-14, illetve 14 pohárnál több alkoholt fogyasztókra - mondta el Kaycee Sink, a tanulmány egyik szerzője az Alzheimer-kórról rendezett tanácskozáson.
A pácienseket félévente megvizsgálták, és azt tapasztalták, hogy azoknál, akik megelégedtek napi egy vagy két pohár alkohollal - főként borral - 37 százalékkal csökkent annak kockázata, hogy Alzheimer-kórban megbetegedjenek. Azoknál viszont, akiknek már voltak kisebb memóriazavaraik, a heti 14 pohárnál több alkohol fogyasztásával az Alzheimer-kór kockázata kétszer nagyobb lett, mint az absztinensek esetében.
Egy másik tanulmány szerint, amelyet a San Franciscó-i Kaliforniai Orvosi Központ kutatói végeztek, az 55 évnél idősebb háborús veteránok körében a betegség kialakulásának kockázata kétszer nagyobb volt, mint azoknál, akik valamilyen sérülés következményeitől szenvedtek. A tanulmány keretében 2001 és 2007 között 181 093, 55 éves vagy annál idősebb veteránt vizsgáltak meg, közülük 53 ezernek voltak sérülés okozta zavarai.
A július 16-ig tartó bécsi tanácskozáson mintegy 6000 tudós, orvos és Alzheimer-szakértő vesz részt. A tudósok becslése szerint a születéskor várható élettartam növekedésével 2050-re Európában 16,2 millióan szenvednek majd a betegségtől a 2000-ben bejegyzett 7,1 millióval szemben.